José Andrés stvorio je vojsku kuhara koji pomažu nakon prirodnih katastrofa

Autor:

Jose Andres bei der Premiere des National Geographic Dokumentarfilms We Feed People , der auf Disney zu sehen sein wird, im SVA Theater. New York, 03.05.2022 *** Jose Andres at the premiere of the National Geographic documentary We Feed People , which will be seen on Disney, at the SVA Theater New York, 03 05 2022. Foto:xJ.xNacionxx/xFuturexImage

xJ.xNacionxx xFuturexImage/GuliverImages

Prije nego što je kuhar José Andrés postao poznat po World Central Kitchenu, već je dosegao vrhunce svoje profesije. Njegova nova kuharica slavi humanitarni utjecaj grupe.

U rujnu 2017. godine Andrés je sletio u Portoriko s timom iz svoje neprofitne organizacije World Central Kitchen (WCK), koju je osnovao 2010. nakon povratka s Haitija gdje je hranio preživjele u katastrofalnom potresu. Bilo je to samo nekoliko dana nakon uragana Maria, smrtonosne oluje koja je opustošila otok, usmrtila gotovo tri tisuće ljudi.

Dok je Andrés upijao veličinu izazova s kojim se Portoriko suočavao, počeo je pozivati trupe, tražeći od prijatelja kuhara i drugih da se uključe. U to vrijeme u Portoriku je još uvijek bio policijski sat, pa je WCK tim radio od 4 ujutro do oko 20 sati, a svaki dan završavao je razgovorom koji je vodio Andrés u hotelu, jednom od samo dva otvorena objekta na otoku.

Kuharica volonterka Karla Hoyos prisjeća se pitanja koja je postavljao Andrés: “Kako možemo biti bolji? Kako možemo nahraniti više ljudi? Hranimo li ih voćem? Zdravom hranom?” Nekoliko dana kasnije, Andrés je trebao dostaviti pet tisuća obroka u grad udaljen sat vremena, ali je rekao Karli Hoyos da pripremi dodatnih tisuću sendviča. Kada je istaknula da u cijelom gradu ima samo pet tisuća ljudi, zbog čega je dodatna hrana nepotrebna, on je odgovorio: “Što je s ljudima koje nađem na putu?” Njezin prvotni strah da će Andrés ispasti još jedan “napaljeni” kuhar – brzo je nestao. “On misli na sve i zapravo ga je briga”, poručila je.

Organizacija WCK izvorno je naglašavala dugoročnije programe – kao što je potpora nutricionističkoj obuci za mlade majke – ali nakon Marije, njezini napori sada su usmjereni na raspoređivanje vojske kulinarskih hitnih osoba koje će hraniti ljude tijekom i nakon najgorih katastrofa na svijetu, prirodnih ili drugih. “Kuhari i kuharice imaju jednu od najvećih odgovornosti na svijetu. Dotičemo se svega: poljoprivrede, rada, imigracije, okoliša, diplomacije, nacionalne sigurnosti. Ako ne koristimo svoje glasove da nešto kažemo, da pomognemo da svijet postane bolje mjesto, zašto smo ovdje?”, istaknuo je Andrés.

Njegove poglede na to pitanje rano je oblikovao Robert Egger, osnivač DC Central Kitchen, neprofitne organizacije sa sjedištem u Washingtonu. Eggerova grupa ne samo da spašava nesavršene proizvode od farmera kako bi smanjila bacanje hrane, već spašava i ljudska bića koja je društvo ostavilo za sobom, pružajući kulinarsku obuku bivšim zatvorenicima i drugim zanemarenim osobama. “Naučio me je jednoj od najvrijednijih lekcija u mom životu. Milosrđe se prečesto odnosi na iskupljenje onoga koji ga daje, dok bi zapravo trebalo biti na oslobađanju onoga koji ga prima”, rekao je.

Prije nego što je Andrés postao poznat po prehranjivanju otoka, već je dosegao vrhunce svoje profesije, izgradivši kulinarsko carstvo – gotovo 40 restorana do danas, uključujući The Bazaar, Zaytinya i njegov avangardni minibar s 12 sjedala. U njegovom se životopisu ističe da je i autor bestselera, TV voditelj, producent podcasta, edukator i kandidat za Nobelovu nagradu za mir. Njegov najnoviji pothvat je nova kuharica, objavljena 12. rujna, koja se fokusira na recepte povezane s WCK-ovim globalnim radom na pružanju pomoći.

Rođen u Asturiji u Španjolskoj i odrastao u Barceloni, Andrés je oblikovan kulturom hrane svoje zemlje. “Ne činimo puno za dobre proizvode, ribu i meso – obično se svodi na malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i malo soli. Nismo bili bogati dok smo odrastali, a moji mama i tata imali su četiri dječaka koje je trebalo hraniti, tako da se obično svelo na dobru, svježu hranu, jednostavno kuhanu”, prisjetio se.

Nakon što je napustio kulinarsku školu, počeo je raditi u kuhinjama u Barceloni i na španjolskoj Costa Bravi, gdje je upoznao chefa Ferrana Adriju, svog budućeg šefa i mentora. Bilo je to 1988., četiri godine nakon što je Adrià preuzeo kormilo u elBulliju, skromnom restoranu na obali u katalonskom gradu Roses, gdje je Adrià prekršio sve zamislive kulinarske norme. Nakon ručka, Adrià bi ostajao u kuhinji kako bi eksperimentirao, a Andrés je uvijek bio uz njega. Naposljetku je Andrés napustio Španjolsku i otišao u SAD, gdje je boravio u New Yorku i Kaliforniji prije nego što je preuzeo vodstvo novog restorana u Washingtonu pod nazivom Jaleo. Adrià veliča nevjerojatne vještine svog štićenika: “José ima poseban talent za sve što je povezano s gastronomijom”.

Poštovanje i ljubav koje Andrés izaziva ukorijenjeni su u mnogo više od njegove kulinarske vještine. “Kuhanje nije nešto što radite samo za 1%. To je mnogo veći svijet od toga”, kaže Marcus Samuelsson, etiopsko-švedska kuharska zvijezda i TV ličnost. “José ima sposobnost, gdje god se nalazio u svijetu, učiniti da se drugi osjećaju viđenima. Može to učiniti na više jezika. Može to učiniti čak i s jezicima koje ne govori, jer ima tu emocionalnu vezu s ljudima”, dodao je. Na pitanje kako opisati Andrésa, Dominique Crenn je rekla da ne bi čak ni tvrdila da je on kuhar: “Ovaj tip je nevjerojatan čovjek i to sam iskusila na vlastitoj koži.” Nedugo nakon što je postala prva kuharica u SAD-u koja je dobila tri Michelinove zvjezdice za svoj Atelier Crenn u San Franciscu, dijagnosticiran joj je rak dojke, a Andrés je bio stalni izvor podrške. “U mojoj industriji, to je klub za dječake, ali on me je vidio onakvim kakva jesam. I sjajno sluša”, dodala je.

Slušanje je vještina koju je Andrés naučio na početku svoje karijere, kao što je prikazano kroz recept u novom World Central Kitchen Cookbook, zborniku jela koja su stvorena ili prilagođena za “aktivacije” organizacije na mjestima katastrofa diljem svijeta. Sadrži recepte Michelle Obame, Meghan Markle, Guya Fierija, Ayeshe Curry, Tylera Florencea, Emerila Lagassea i drugih kuhara koji su služili na prvim linijama.

Tijekom prvih dana na Haitiju nakon potresa 2010. Andrés je kuhao sa skupinom lokalnih žena. “Napravio sam im crni grah onako kako sam znao napraviti, a oni su me čudno pogledali.” U receptu koji su ga kasnije naučili grah se pasira kroz sito kako bi se dobio kremasti pire koji se poslužuje s bijelom rižom. “Da sam slušao umjesto da sam počeo kuhati, shvatio bih što te žene žele”, rekao je. Ta poruka je postala sastavni dio modusa operandi WCK-a. Kada tim stigne na novu lokaciju, važno je surađivati s lokalnim kuharima i članovima zajednice kako bi bolje razumjeli kulturu hrane mjesta. “José bi rekao: ‘Da, volim paellu, ali neću ići u Ukrajinu i dati im paellu’. “Moraš znati kakva je njihova hrana. Ne radi se o tebi”, kaže Karla Hoyos, piše BBC.

Suradnici ističu da José uvijek stavlja druge na prvo mjesto. “On je osjetljiv čovjek. Ali unatoč surovoj stvarnosti rata, pada bombi ili krize u kojoj ljudi gotovo prave nerede kako bi došli do hrane, vidim da se želi vratiti i boriti protiv nepravde”, dodaju. Učinkovitost WCK-a počiva na njegovoj sposobnosti da brzo reagira. Međutim, što više čitate o WCK-u, to više shvaćate da punjenje želuca ljudima nije jedina svrha. Važno je, naravno, i hrana mora biti ukusna, ali to je i nahraniti njihovu dušu. “Ljude moramo ispuniti nadom, posebno kada su upravo prošli kroz neke od najtraumatičnijih trenutaka u životu. To je empatija”, zaključio je Andrés.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.