Jesen stiže dunjo moja. Dani postaju kraći, a noći duže

Noćas je u 02:04 stigla jesen. Na dan početka jeseni, takozvanu ravnodnevicu, koja obično počinje 23. rujna, dan i noć traju po 12 sati, pa postupno nakon tog datuma dani postaju za jednu minutu kraći od noći, a noći jednu minutu duže od dana. Postoje dva razdoblja u jesen: rana jesen traje od 23. rujna do kraja listopada, početka studenog, a kasna jesen traje od početka studenog, sve do 21. prosinca.

Iako jako volimo ljeto, drago nam je što je predalo vlast u ruke jeseni. Veselimo se svakom novom godišnjem dobu, a mnogima je jesen posebno draga. Maglovita jutra, mekane dekice, topli čajevi i mirisne svijeće – samo su neki od detalja koji daju čar toj divnoj sezoni… Kratke haljine i hlače, kupaće kostime i sandale zamijeniti će veste, tople čarape i cipele. Ljetna odjeća odlazi na dno ormara.

Za mnoge nema ljepšeg od dana koji počinje jutarnjim pogledom kroz prozor u magličaste obrise grada, a završava nebom na kojem se razlijevaju narančasti, ružičasti i ljubičasti tonovi uzrokovani zalaskom sunca. Tom istom suncu se veselimo i cijenimpo svako njegovo pojavljivanje kada nastupe tmurni dani. Volimo mistiku koju magla daje. Grad postaje ozbiljniji i zagonetniji, sve se čini nekako usporeno, lagano i sneno… Volimo jesenske šetnje kroz ulice našeg grada, maglovite večeri i svjetlost uličnih lampi…

Komentiraj