Jeremy Irons slavi 73. rođendan, kažu da mu je svaka uloga najbolja u karijeri

Samo je devet glumaca osvojilo takozvanu trostruku krunu, tri najuglednije svjetske nagrade: Oscara, Tony i Emmy. Jedan od njih, prema ocjeni mnogih i najuverljiviji, je Jeremy Irons, koji je u pedesetogodišnjoj karijeri ostvario bogat raspon uloga, od klasičnih šekspirijanskih do potpuno suvremenih i atipičnih.

“On je jednostavno nevjerojatan. Kad sam ga gledao kao Kafku, ili kao pohotnog oca u Požudi, ili profesora Hamberta u Loliti, potom kao papu u seriji The Borgias, kao Antonija u Mletačkom trgovcu, ili ma kom drugom liku, uvijek bi me uvjerio da mu je upravo ta uloga najbolja u karijeri”, objasnio je jedan američki kritičar.

Taj britanski glumac rođen je 19. rujna 1948. godine. Na prošlogodišnjem 70. Filmskom festivalu u Berlinu, na kojem je Irons bio predsjednik festivalskog žirija, osvrnuo se na kontroverzne izjave koje je u prošlosti davao o istopolnim brakovima, ženskim pravima i pobačajima.

“Dopustite da jednom i zauvijek pojasnim svoja stajališta o tim temama. Prvo, svim srcem podržavam globalni pokret za rješavanje nejednakosti ženskih prava i zaštitu od zlostavljanja, štetnog i nepoštenog uznemiravanja i kod kuće i na radnom mjestu. Drugo, pozdravljam ozakonjenje istospolnih brakova, ma gdje se ono postiglo. Nadam se da će se takvo prosvjetljeno zakonodavstvo i dalje širiti u sve više i više društava. Treće, svim srcem podržavam pravo žena na pobačaj ako tako odluče. Ova tri ljudska prava ključni su koraci prema civiliziranom i humanom društvu za koje bismo se svi trebali i dalje zalagati. Postoje mnogi dijelovi svijeta u kojima ta prava još ne postoje, gdje takvi načini života vode u zatvor, pa čak i u smrt. Nadam se da će neki od filmova koje ćemo gledati baviti ovim problemima. Radujem se što ćemo gledati filmove na ovogodišnjem Berlinaleu koji će nas izazvati da dovedemo u pitanje stavove, predrasude i percepciju života širom svijeta kakvog ga poznajemo.”

Komentiraj