Jelena Lovrić za Zg News: Zagreb se guši  u političkom smeću

Gradonačelnik Tomašević posve je očekivano donio odluku o odgodi uvođenja novog modela zbrinjavanja otpada u Zagrebu. Prvi je rok, mjesec srpanj, bio postavljen apsolutno nerealno. Što je i njegova ekipa morala znati. Ambicija je sjajna stvar, ali crtajući objektivno neostvarive ciljeve nova je vlast sama sebi otvorila bokove. Sami se kritičarima nude kao meta. Stoga nije iznenađenje da prolongiranje starta novog režima odvoza smeća do listopada opozicija proglasi Tomaševićevim porazom. Dokazom da Možemo! zapravo ne može.

Kada su svojedobno poboli svoju zastavu na smradnom brdu na Jakuševcu, zeleni su aktivisti, više građanska gerila nego politička stranka, u osvajanje Zagreba krenuli ističući zbrinjavanje otpada kao svoju ključnu programsku odrednicu. Godinu dana od preuzimanja vlasti pomake je teško vidjeti. Grad je zatrpan smećem kao i u vrijeme bivše vlasti. Društvene mreže plave fotografije prekrcanih kontejnera iz kojih otpad curi na sve strane. Mora se priznati da naslijeđeni sustav nije učinjen mnogo funkcionalnijim, nego puca po šavovima. U Čistoći ovih dana tvrde da im fali i ljudi i sredstava: u pet posljednjih godina nije kupljen ni jedan kamion za odvoz. Da situacija bude još dramatičnija, po obodu grada sada počinju ordinirati i divlje svinje.

Kulminacija problema s otpadom otkrila je, međutim, da Zagreb ima velikih problema i s političkim smećem. Tomaševićevu odgodu implementiranja novog modela gospodarenja otpadom HDZ je požurio gromoglasno napasti – kao što je napadao i njegovu najavu – tvrdeći da Zagreb nikad nije bio prljaviji. To jednostavno nije istina. Situacija nije mnogo bolja, ali sigurno nije ni gora nego u vrijeme bivšeg gradonačelnika Milana Bandića. HDZ-ovi borci za bolju prošlost samo pokušavaju skinuti vlastite etikete s kostura koji gotovo kontinuirano ispadaju iz ormara pod noge aktualnoj vlasti. Kostura koji su rezultat Bandićeva štetočinskog upravljanja Zagrebom, u čemu je i HDZ snažno participirao. O prirodi te veze ovih je dana progovorio i nesuđeni HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba. “Plenković mi je uvjetovao ulazak u gradsku politiku suradnjom s Bandićem”, otkriva Vanđelić, koji na takav aranžman nije pristao pa je šef HDZ-a u utakmicu gurnuo jednog od svojih pajaca, koji je za fingirano sudjelovanje u izbornoj trci nedavno bio nagrađen ministarskom pozicijom u premijerovom kabinetu.

Cijela se Hrvatska guši u političkom smeću. Što je problem mnogo veći od nevolja s otpadom u Zagrebu. Tomašević uvodi promjene, ali za veliku transformaciju sustava treba vremena. Ljubljana, europski prvak u odvajanju otpada, trebala je četiri godine za uhodavanje novog modela. Da bi osigurala razumijevanje i potporu građana, vlast u Zagrebu ne smije dopustiti urušavanje postojećeg sustava. Ne smije dopustiti da bude gore prije nego što postane bolje. Pomaci nabolje, možda sitni ali bitni, odmah se moraju vidjeti.

 

Komentiraj