Zagreb News
Decoration icon

Zagreb

Jelena Lovrić za Zagreb News: Plenkovićeva diverzija u Zagrebu

Autor:

Nacional, Patrik Macek/PIXSELL

Ukida li Vlada prireze, pa i onaj najveći, zagrebački, zato da bi omogućila povećanje plaća građanima, kako sama tvrdi, ili da bi vlasti najvećih gradova u Hrvatskoj, koji nisu u HDZ-ovim rukama, mogla napasti kao socijalno bešćutne jer kompenzacijskim povećavanjem poreza na dohodak svojim građanima, navodno, otimaju ono što im Vlada poklanja? Nije teško vidjeti da su darovi premijera Plenkovića gradu Zagrebu danajskog karaktera. U blistavom su pakiranju nečasne političke namjere.

S ulaskom u vruću, superizbornu 2024. godinu Vlada je odlučila počastiti građane tuđim parama. Odlukom o ukidanju prireza zagrebački će proračun biti kraći za oko 200 milijuna eura ili 1,5 milijardi kuna. Nema šanse da se toliki gubitak prihoda bez velike drame, odnosno ozbiljnih posljedica po funkcioniranje grada, može prebroditi. Zagreb je financijski tek stabiliziran. Vlast pokojnog gradonačelnika Bandića ostavila ga je na rubu bankrota. Nova ga je vlast u dvije godine financijski uspjela posložiti. Kreditni je rejting povećan. Vladino ukidanje prireza može ugroziti postignuti napredak. Gradonačelnik Tomašević tako se našao pred teškim izborom – novonastajuću rupu u proračunu pokrpati povećavanjem poreza na dohodak ili poskupljenjem komunalnih usluga. Njegova je procjena, ispravna, da je dizanje poreza na dohodak socijalno ispravnije i odgovornije. Poskupljenje komunalija jednako bi pogodilo sve građane, siromašne kao i bogate, dok porez na dohodak plaća tek oko polovne zagrebačkih zaposlenika. Oni s malim zaradama uopće ga ne plaćaju.

HDZ je, posve očekivano, odluku Zagreba o povećanju poreza na dohodak iskoristio za negativnu kampanju protiv Tomaševićeve vlasti. Premijer Plenković žali, kaže, što gradonačelnik nije iskoristio priliku da poveća plaće građanima za što mu je Vlada ukidanjem prireza, tvrdi, otvorila prostor. HDZ ga optužuje da će uvesti najveći porez na plaće u cijeloj Hrvatskoj i tako “spriječiti da se građanima Zagreba povećaju primanja koja im je Vlada omogućila“. Prišivaju mu da „osiromašuje Zagrepčane“. Uglavnom, puštaju spinove.

Fakti su, međutim, drugačiji. Dizanje poreza na dohodak u Zagrebu direktna je posljedica Vladine odluke o upadu u financije gradova, o čemu se s lokalnom upravom i samoupravom uopće nije smatrala potrebnim ni konzultirati. S rastom poreza na dohodak nikome se plaća neće smanjivati. Operacija s ukidanjem prireza podla je podvala kako bi se Andrej Plenković pokušao prikazati velikim daronoscem, na štetu vlasti u trima velikim gradovima – Zagrebu, Splitu i Rijeci – koje se, jer nisu HDZ-ove, građanima pokušava ogaditi. Promjene poreza kao HDZ-ovo sredstvo diverzije.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.