Jednostavna i klasična: Quiche Lorraine je najpoznatija slana pita na svijetu

Quiche Lorraine najpoznatiji je quiche na svijetu. Mnoge su svjetske kulture napravile svoju verziju dodajući mu razne sastojke, no originalni je recept vrlo jednostavan. Polsužuje se kao toplo predjelo, zalogaj na zabavama, ali i kao samostalan obrok.

Pita od jaja i slanine koju danas poznajemo kao quiche Lorraine potječe iz istoimenog područja, na sjeveroistoku Francuske, regije na čiju je kulturu i kuhinju snažno utjecala susjedna Njemačka.

Quiche navjerojatnije i potječe od njemačkog kuchen (što znači kolač); to bi također moglo biti izvor njegovog imena. Prema nekim verzijama, prvi quiche dolazi iz njemačke srednjovjekovne pokrajine Lothringen, koja se kasnije preimenovala u Lorraine.

Datira iz ranog 19. stoljeća, iako su njegove bezbrojne varijacije, uključujući quiche aux oignons, postale popularne u Francuskoj tek početkom 20. stoljeća stoljeća.

Izvorno se spravljala od dimljenog sala s preljevom od vrhnja i jaja. Danas se za nadjev češće koristi slanina, zajedno kuhana i dimljena. U nekim verzijama ovoj piti se dodaje i ribani sir i to obično neki topivi francuski kao što je Gruyère.

Prvotno se pripremao sa tijestom za kruh, ali vrlo brzo je postao quiche kojeg danas znamo, sa prhkim tijestom.

Pixabay

Sastojci za tijesto:

20dag brašna (za prhka tijesta)
10 dag maslaca
1/2 žličice soli
5 žlica vode

Sastojci za nadjev:

20 dag mesnate suhe slanine ili kuhane šunke
¼ l vrhnja
Malo bijelog papra
12 ½ dag svježe naribanog sira
3 jaja

Priprema:

Namažite maslacem i pospite brašnom lim za pečenje.

Prosijte brašno, dodajte mu sol i maslac narezan na listće.

Usred brašna načinite udubinu, ulijte u nju vodu i brzo promješajte sve sastojke, te zamijesite prhko tijesto.

Zamotajte ga u aluminijsku foliju ili pergament, pa stavite na dva sata u hladnjak.

Zagrijte pećnicu na 200°. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na otprilike 4mm debljine. Njime pokrijte stijenku i dno okruglog lima. Nabockajte ga vilicom.

Narežite suhu slaninu na komadiće i rasporedite ih po tijestu. Pomiješajte jaja s vrhnjem i paprom, dodajte naribani sir. Tom smjesom pokrijte tijesto sa suhom slaninom, poravnajte površinu.

Quiche pecite 30 minuta. Ispečenu quiche ostavite nekoliko minuta da se hladi u limu, zatim je preselite na okrugli pladanj i još toplu narežite i poslužite.

Komentiraj