Japanski premijer: “Naša je država na rubu! Pitanje je može li održati svoje društvene funkcije”

Autor:

epa10398061 Italian Prime Minister Giorgia Meloni (R) and Japanese Prime Minister Fumio Kishida (L) shake hands after a joint news conference following their meeting at the Chigi Palace in Rome, Italy, 10 January 2023. Kishida is on a weeklong trip to Europe and North America.  EPA/ETTORE FERRARI

EPA/ETTORE FERRARI

Japanski premijer Fumio Kushida obećao je u ponedjeljak poduzeti hitne korake u rješavanju pada nataliteta u zemlji rekavši kako je “sad ili nikad” za jedno od najstarijih društava u svijetu.

Japan je zadnjih godina nastojao poticati svoje stanovnike da imaju više djece obećavajući novčane bonuse i brojne olakšice, no ostaje jedno od najskupljih mjesta u svijetu za odgoj djeteta, pokazuju istraživanja.

Broj rođenih prošle je godine bio rekordno nizak, prema službenim podacima, te je prvi put pao na manje od 800.000 – prijelomni trenutak koji se dogodio osam godine prije no što je vlada očekivala.

To je najvjerojatnije ubrzalo daljnji pad broja stanovnika u zemlji gdje je prosječna dob 49 godina, najviša u svijetu iza grada-države Monaka.

“Naša je država na rubu. Pitanje je može li održati svoje društvene funkcije”, rekao je Kishida u političkom govoru na otvorenju ovogodišnjeg zasjedanja parlamenta.

“Sada ili nikad kad je riječ o politici rađanja i odgoja djece – to je pitanje koje jednostavno više ne može čekati”, dodao je.

Kishida je rekao da će podnijeti planove za udvostručenje proračuna za politike vezane uz djecu do lipnja te da će u travnju biti uspostavljena vladina agencija za djecu i obitelji koja će nadzirati to pitanje.

Japan je treća najskuplja zemlja u svijetu za odgoj djeteta, prema YuWa Population Research, iza Kine i Južne Koreje, zemalja koje također vide smanjenje stanovništva kao zabrinjavajuće znakove za globalnu ekonomiju.

I druge zemlje također se suočavaju sa starenjem i smanjenjem stanovništva, a Kina je prošli tjedan izvijestila da je njezina populacija 2022. pala prvi put u 60 godina.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.