Japanski državni fond spreman pomoći posrnulom Sharpu

Japanski državni fond INCJ spreman je razmotriti mogućnost ulaganja u posrnulu elektronsku kompaniju Sharp ako oni to zatraže, objavio je njegov čelnik, nakon što su od propasti spasili već nekoliko gubitaša u tom sektoru.

“Spremni smo razgovarati sa Sharpom ako kompaniji ustreba novac za strategiju rasta a ispunjava naše kriterije za ulaganja”, kazao je u razgovoru za Reuters predsjednik Japanske mreže za inovacije Mikihide Katsumata.

Sharp je svojedobno bio iznimno profitabilan a proizvodio je televizore više cjenovne kategorije. Potom su se usredotočili na proizvodnju ekrana za Appleov iPhone da bi se u posljednje vrijeme našli pod snažnim pritiskom jeftine azijske konkurencije.

Fond INCJ osnovan je 2009. godine radi potpore novim tehnologijama i popunjavanja rupa u financiranju koje privatni sektor nije spreman pokriti. Najveći je dioničar Japan Displaya, vodećeg proizvođača LCD ekrana za pametne telefone i tablete u svijetu i Sharpova konkurenta za posao s Appleom. Prošle su godine organizirali početnu ponudu njegovih dionica na burzi.

Neimenovani upućeni izvor kazao je prošlog vikenda za Reuters da u fondu razmatraju niz mogućnosti za Sharp, uključujući izravno ulaganje i povezivanje s Japan Displayom.

Čelnik fonda nije u razgovoru za Reuters naznačio koje će mogućnosti razmotriti kada je Sharp u pitanju.

Sharpov glasnogovornik nije želio komentirati Katsumatin intervju, ponovivši da u kompaniji razmatraju razne opcije za poslovanje s LCD-om.

Sharpu očajnički treba novac kako bi ostao konkurentan na svjetskom tržištu LCD-a. U financijskoj godini koja je završila u ožujku zabilježili su gubitak od 222 milijarde jena (1,85 milijardi dolara) zbog gubitka narudžbi. Cijela industrija našla se pod pritiskom posustale prodaje mobitela na kineskom tržištu.

Dok pojedini kritičari tvrde da je INCJ istisnuo investicijske fondove u Japanu, drugi ističu uspješne primjere njegovih ulaganja, uključujući restrukturiranje Renesas Electronics Corpa.

Fond i dalje ima udio u danas profitabilnom Resnasu a njegov čelnik smatra da još ima prostora za pomoć, unatoč valu prekograničnih spajanja i akvizicija u industriji poluvodiča. “Globalna industrija poluvodiča prolazi kroz velike promjene. Smatramo da još ima prostora za našu pomoć kompaniji”, kaže Katsumata.

Komentiraj