Janša: Slovenija zbog visokog broja novozaraženih još ne otvara kafiće i terase

Slovenija zbog relativno visokog broja novozaraženih Covidom-19 još ne razmišlja o otvaranju ugostiteljstva, pa niti terasa na otvorenome, no ovog će tjedna razmotriti mogućnost otvaranja nastave uživo u srednjim školama, najavio je slovenski premijer u ponedjeljak u parlamentu.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata s 1451 PCR testom potvrđeno 243 novih zaraza koronavirusom, a preminulo je još 11 osoba pa premijer kaže da još ne razmišlja o popuštanju restrikcija.

Na početku sjednice parlamenta Janša je kroz zastupnička pitanja pozvan da ponovo, nakon više mjeseci, vlada dopusti rad ugostiteljima, barem onima koji imaju terase. Predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič kazao je da je ta djelatnost pretrpjela velike gubitke u epidemiji i da bi druženje ljudi pozitivno djelovalo i psihološki, pozivajući se na primjer nekih lokala u Italiji, Hrvatskoj, pa i BiH i Srbiji, koji mogu raditi uz ograničenja.

Janša je ustvrdio da šira epidemiološka slika u Sloveniji nije dobra i da je lošija nego u susjedstvu, navodeći se o otvaranju restorana i drugih lokala, pa i onih na otvorenome, još ne razmišlja.

Na takav se je potez početkom godine odlučila Češka, pa sada ima možda najgoru epidemiološku situaciju u Europi, upozorio je. Po njemu bi otvaranje ugostiteljstva moglo biti aktualno tek u tzv. “žutoj” fazi epidemije, kad prosječan broj dnevnih zaraza u jednom tjednu bude manji od 600, a u bolnicama manje od  500 pacijenata.
Trenutno je pak prosjek dnevno zaraženih 768, a u bolnicama  543 covid pacijenata, od čega 92 trebaju intenzivno liječenje.

Premijer je najavio da će ovog tjedna s epidemiolozima razmotriti ponovni početak nastave uživo za sve razrede srednjih škola, ističući da je obrazovanje “važnije” od otvaranja lokala.

Upozorio je također da bi se i Slovenija, s obzirom na širenje novih varijanti koronavirusa u Europi, u idućem razdoblju mogla naći pred dilemom o tome hoće li nastaviti s dosadašnjim restriktivnim mjerama ili pak na par tjedana “u cijelosti zaustaviti društveni život” karantenom, dok se epidemiološko stanje ne popravi.

Ukupan broj potvrđenih zaraza koronavirusom u Sloveniji s novim podacima se povećao na 190.324 slučaja, a broj umrlih na 3854.

Komentiraj