Jandroković uputio čestitku povodom Dana antifašističke borbe

Predsjdnik Sabora Gordan Jandroković uputio je u ponedjeljak čestitku povodom Dana antifašističke borbe.

“Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan antifašističke borbe uime Hrvatskoga sabora i osobno.

Na Dan antifašističke borbe prisjećamo se osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda 22. lipnja 1941. godine. Osnivanjem prve oružane antifašističke postrojbe u Drugom svjetskom ratu, Hrvatska je dala velik doprinos otporu i borbi protiv fašizma u tada porobljenoj Europi. U borbi protiv okrutne fašističke i nacističke ideologije i obrani svoje domovine od okupacije, sudjelovali su široki slojevi hrvatskog društva, a ne samo pristaše komunističkog pokreta, kao što se to prikazivalo u prošloj državi.

Stoga, antifašizam, kojeg se danas prisjećamo, pripada hrvatskom narodu koji se znao obraniti od stranih okupatora i njihovih zločina. Nakon završetka Drugog svjetskog rata, hrvatski narod je umjesto slobode i demokracije dobio drugi totalitaristički sustav. Komunistički zločini, koji su se dogodili, ne smiju baciti sjenu na uspjehe hrvatskog antifašističkog pokreta, brojnijeg od onih u mnogim europskim zemljama.

Antifašizam ostaje danas vrijednost za koju se Republika Hrvatska zalaže i koja je potvrđena u Izvorišnim osnovama Ustava kao i u Deklaraciji o antifašizmu Hrvatskoga sabora.

Današnja Republika Hrvatska, koja je svoju slobodu izborila u Domovinskom ratu, privržena je temeljnim demokratskim vrijednostima – miru, slobodi, demokraciji, vladavini prava, poštovanju ljudskog dostojanstva, zaštiti ljudskih prava, nediskriminaciji, toleranciji i odbacivanju svakog oblika ekstremizma i totalitarizma”, napisao je Jandroković.

Komentiraj