JADRANKA KOSOR: ‘Hrvatska je ‘gladna’ hrabrog liderstva’

Devet godina od ulaska Hrvatske u EU bivša premijerka Jadranka Kosor, koja je u teškim okolnostima dovršila pregovore, govori o tome što misli o ulasku Hrvatske u eurozonu, energetskoj krizi, pitanju Ine i MOL-a, kao i o vladavini Andreja Plenkovića

Prvog srpnja bit će obilježena deveta godišnjica ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a u samo dvije i pol godine premijerskog mandata, od 2009. do 2011., teške pregovore o ulasku u članstvo dovršila je tadašnja premijerka Jadranka Kosor. Kad je 2009. preuzela mandat premijerke od bivšeg premijera Ive Sanadera – koji je javnost tada šokirao svojom čuvenom izjavom “moja dionica je završena” – i dobila povjerenje većine saborskih zastupnika, nitko nije vjerovao da će Jadranka Kosor uspjeti slomiti sve prepreke i blokade koje su Hrvatskoj stajale na putu u članstvo, a ponajviše Poglavlje 23 – koje uključuje pravosuđe i borbu protiv korupcije.

Jedanaest godina nakon njezina mandata u Vladi i devet godina od službenog ulaska Hrvatske u EU, na vrhu smo ljestvice najkorumpiranijih zemalja Europske unije, a u mandatu premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića – koji je na toj funkciji već šest godina i time je postao najdugovječniji hrvatski premijer – zbog raznih afera povezanih i s korupcijom čak 20-ak ministara moralo je napustiti mjesta u Vladi, i to najčešće isključivo pod pritiskom javnosti i Uskokovih istraga. Bivša premijerka Jadranka Kosor objasnila je u razgovoru za Nacional zašto smatra da je Hrvatskoj potreban neki novi lider ili liderica, ali i zašto zapravo sumnja da će se to tako brzo dogoditi, te je ocijenila ponašanje premijera Plenkovića u kontekstu velike energetske krize zbog ruske agresije na Ukrajinu, kao i neriješenu situaciju oko Ine i MOL-a te politiku Europske unije prema Ukrajini i spremnost Hrvatske na ulazak u eurozonu….

Komentiraj