Izvršni odbor HNS-a potvrdio nastavak nogometnih natjecanja od 30. svibnja

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza donio je odluku kako će utakmicama polufinala Hrvatskog kupa 30. svibnja biti nastavljena nogometna sezona koja je u ožujku prekinuta zbog epidemije COVID-19 – objavljeno je na službenim stranicama HNS-a.

Nakon jučerašnjeg sastanka tajnika Središnjeg državnog ureda za šport,Tomislava Družaka,s predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, predloženi su datumi za mjere popuštanja u sektoru sporta. Tako se mjere popuštanja koje se tiču trenažnih procesa odnose na razdoblje od sljedeća dva tjedna, dok se mogućnost održavanja natjecanja predviđa za kraj svibnja i početak lipnja.

Sukladno epidemiološkoj situaciji u zemlji, konačno odobrenje za nastavak natjecanja po preporuci HZJZ-a donijet će Stožer za civilnu zaštitu RH.

Očekujući da će predloženi datumi biti potvrđeni od strane Stožera civilne zaštite, Izvršni odbor HNS-a promijenio je svoju odluku od 7. travnja 2020. te odlučio kako će nogometna sezona biti nastavljena 30. i 31. svibnja utakmicama polufinala Hrvatskog kupa, dok bi tjedan dana kasnije, 6. lipnja, bilo nastavljeno natjecanje u Hrvatski Telekom Prvoj ligi. Sve utakmice bile bi odigrane bez prisustva gledatelja. Finale Hrvatskog kupa prema prijašnjem planu bilo bi odigrano 1. kolovoza.

Druga HNL i Treće HNL te ostale niže lige neće nastaviti s natjecanjem u sezoni 2019./20., kao ni natjecanja u svim mlađim uzrasnim kategorijama.

IO će naknadno donijeti odluke o eventualnom nastavku natjecanja u 1. HNLŽ te 1. HMNL, kao i ostale nužne odluke koje se tiču svih natjecanja pod ingerencijom HNS-a, o čemu će klubovi i javnost biti pravodobno obaviješteni.

Također, HNS će, sukladno preporukama HZJZ-a, donijeti obvezujuće upute za klubove uoči nastavka natjecanja, kako bi se maksimalno zaštitilo zdravlje igrača i svih nogometnih aktera – zaključuje se u priopćenju HNS-a.

Odluke Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza:

I. Uzimajući u obzir prekid svih natjecanja Hrvatskog nogometnog saveza koji je nastao 13. 03. 2020. zbog nastanka epidemije covid-19, kao i trenutnu epidemiološku situaciju u Republici Hrvatskoj, natjecanja u 2019/20. godini imaju sljedeći status:
1. Natjecanja Prve HNL i završnice Hrvatskog nogometnog kupa za seniore nastavit će se kada se dobije dopuštenje nadležnih državnih tijela, uz predviđene rokove:
– 1/2 HNK 30.-31.05.2020.
– 27. Kolo HT Prva liga 06.06.
– 36. Kolo HT Prve lige 25.07.
– Finale HNK – 01.08.2020.
– Kvalifikacije za popunu HT Prve Lige 02.08. i 05.08.2020.
2. Odluka o eventualnom nastavku Prve HNLŽ i Prve HMNL donijet će se najkasnije do 18.05. 2020.
3. Natjecanje Druge HNL neće se nastaviti i trenutna tablica proglašava se konačnom. Iz Druge HNL nitko neće ispasti, a termini kvalifikacijskih utakmica za popunu Druge HNL bit će određeni naknadno.
4. Natjecanje Treće HNL neće se nastaviti i trenutne tablice pojedine skupine proglašavaju se konačnim. Iz pojedine skupine Treće HNL nitko neće ispasti, a termini kvalifikacijskih utakmica za popunu Treće HNL biti će određeni naknadno.
5. Sva natjecanja mladeži (muški, žene, mali nogomet) neće se nastaviti i trenutne tablice proglašavaju se konačnim. Sudionici pojedinih liga iz natjecateljske godine 2019/20. ostat će jednaki i u sljedećoj natjecateljskoj godini. U slučaju odustajanja pojedinog kluba odluke o
popuni liga donijet će Izvršni odbor HNS na prijedlog nadležnih komisija.
6. Natjecanje Druge HNLŽ neće se nastaviti i trenutne tablice pojedine skupine proglašavaju se konačnim.
7. Natjecanje Druge HMNL neće se nastaviti i trenutne tablice pojedine skupine proglašavaju se konačnim.
II. Odluka o predstavnicima HNS-a u UEFA klupskim natjecanjima iz liga koje se neće nastaviti donijet će se naknadno.
III. Za ulazak u Prvu i Drugu HNL, odnosno za odigravanje kvalifikacija za plasman u Prvu ili Drugu HNL, potrebno je imati odgovarajuću licencu za natjecateljsku godinu 2020/21,
IV. Konačna odluka o sustavu natjecanja za natjecateljsku godinu 2020/21. donijet će se nakon postupka licenciranja, završetka natjecanja i dobivenog mišljenja Hrvatskog olimpijskog odbora, odnosno suglasnosti Središnjeg državnog ureda za šport.

Komentiraj