EPA/CAITLIN PENNA

Izvanredno stanje u Charlotteu, prosvjednik u kritičnom stanju

Guverner američke savezne države Sj. Karolina proglasio je izvanredno stanje u srijedu zbog nasilja proizašla na novim prosvjedima u Charlotteu, gdje se muškarac ranjen metkom nalazi u “kritičnom stanju”.

Guverner Pat McCrory ” pobrinuo se oko raspoređivanja Nacionalne garde i prometne policije za pomoć lokalnoj policiji u Charlotteu”, kao što je napisao na Twitteru.

Drugu noć zaredom prosvjedi u srijedu navečer bili su popraćeni nasiljem između policije i gomile, zgrožene smrću crnca kojega je ubila policija.

Gradska uprava objavila je da je muškarac ranjen metkom te da “diše uz pomoć respiratora te je u kritičnom stanju ali ne mrtav”, nakon što je pogrešno objavljeno da je poginuo u nasilju “među civilima”.

Neredi su počeli kad je nekoliko stotina prosvjednika razbilo izloge i bacalo predmete na snage reda koje su tada upotrijebile suzavac.

Bijes prosvjednika izazvala je smrt Keitha Lamonta Scotta, 43-godišnjeg crnca, ubijena u utorak. Po policiji, Scott je smrtno ranjen kad je odbio odložiti ručno oružje. Njegova okolina, naprotiv, tvrdi da je u ruci imao knjigu.

Komentiraj