Izravna novčana pomoć za Amerikance pogođene epidemijom podiže se na 2000 dolara mjesečno

Predstavnički dom američkog Kongresa sa 275 glasova za i 134 protiv izglasao je u ponedjeljak navečer pomoć od dvije tisuće dolara za Amerikance pogođene epidemijom koronavirusa, što je tražio predsjednik Donald Trump.

Izglasana mjera sada ide u Senat gdje je neizvjesno hoće li je potvrditi gornji dom Kongresa u kojemu republikanci, koji se tome protive, imaju većinu.

Trump je prošlog tjedna zaprijetio vetom na zakon za pomoć u pandemiji vrijednu 892 milijarde dolara, ako se pojedinačna pomoć Amerikancima ne podigne sa 600 na 2000 dolara i smanje druge izdaci da bi se to financiralo.

Od veta je u međuvremenu odustao i potpisao zakon u nedjelju kako bi se izbjeglo da se prekine financiranje rada američke administracije.

Demokrati odavno traže da se dodijele iznosi od 2000 dolara pomoći stradalima i iskoristili su rijetko slaganje s američkim predsjednikom da prisile republikance da se glasanjem izjasne za ili protiv.

Povećanju individualne financijske pomoći na glasanju usprotivilo se 103 republikanskih zastupnika i dva demokrata.

Epidemija je u SAD-u odnijela 330 tisuća života i rezultirala velikim gospodarskim poremećajima te su milijuni obitelji završile na pomoći za nezaposlene i drugim oblicima pomoći u epidemiji.

Komentiraj