Izložba “Hrvatska u srcu Europe” na Fakultetu hrvatskih studija

Izložba hrvatskih kulturnih spomenika na umjetničkim fotografijama pod naslovom “Hrvatska u srcu Europe – Sredozemni i srednjoeuropski kulturni krajolici Hrvatske“ bit će otvorena u čitaonici Knjižnice Fakulteta hrvatskih studija na Kampusu Borongaj i dostupna svim građanima.

Izložba obuhvaća 64 umjetničke fotografije većega formata, postavio ju je akademik Mislav Ježić, a organizirali Hrvatska paneuropska unija i Fakultet hrvatskih studija uz potporu Hrvatskoga kulturnog društva Napredak.

Riječ je o izložbi koja je prvi put bila postavljena u siječnju 1996. u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Tri mjeseca kasnije postavljena je u UNESCO-u u Parizu, potom je obišla mnoge europske prijestolnice i kulturna središta, kao i Kairo u Egiptu, u doba kada se na kulturnom planu nastojao afirmirati hrvatski identitet, a na političkom uključiti Hrvatsku u europska tijela i NATO, istaknuto je u pozivu na izložbu.

Kako je najavio Fakultet hrvatskih studija, izložbu će u petak, 5. lipnja u 12 sati, otvoriti ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Posjetitelje će pozdraviti i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, predsjednik Hrvatske paneuropske unije akademik Mislav Ježić i dekan Fakulteta hrvatskih studija Pavo Barišić.

Prva kulturna manifestacija od proglašenja Fakulteta

Ova izložba prva je kulturna manifestacija koju Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu organizira od kada je proglašen fakultetom i prva izložba koja se otvara u Zagrebu nakon razornoga potresa u ožujku ove godine.

“Najmlađi Fakultet najstarijega Sveučilišta s kontinuitetom djelovanja u Hrvatskoj kao prvu izložbu nakon svojeg uzdizanja na fakultetski položaj, odlukom Senata od 10. prosinca 2019., predstavlja temu koja čini okosnicu njegove djelatnosti”, ističe u pozivu dekan fakulteta Pave Barišić.

Fakultet hrvatskih studija istražuje i poučava sveučilištarce o pitanjima hrvatske kulture, društva, jezika i identiteta, i “svjedoči na poseban način, koliko je hrvatska uljudba i stvaralačka baština u svojim stožernim odrednicama prožeta supstancijom europske kulture, od helenske mudrosti i znanosti, rimske pravne i državne tradicije do kršćanske duhovnosti”, ističe dekan Barišić.

Autor izložbe akademik Mislav Ježić podsjetio je, među ostalim, da Europu povezuje duga povijest i mnoge ključne sastavnice šarolikih nacionalnih kultura, a naročito zajednička baština Grčke, Rima i kršćanstva, a to znači i humanizma i prosvjetiteljstva i moderne kulture, kojih bez tih temelja ne bi bilo.

Naglašava da sve te sastavnice povezuju i Hrvatsku s Europom, a što se može zorno vidjeti na probranim primjerima kulturnih spomenika na ovoj izložbi, koja je svojedobno pomagala da neki politički krugovi u Europi zorno prepoznaju europsku baštinu koju čuva Hrvatska.

A danas, poručio je, “neka pomogne studentima Fakulteta hrvatskih studija, a i svim posjetiteljima izložbe, da zorno vide koliko je hrvatska baština i nacionalna i europska u isti mah, i da si jasnije predoče koliko je Hrvatska i primila od Europe, počevši od antike, i koliko je dala Europi”.

Izložba “Hrvatska u srcu Europe” bit će do 24. srpnja otvorena za studente, nastavnike i građane.

Komentiraj