Španjolska je u petak obećala da će smanjenjem svog javnog deficita zadržati gospodarstvo u okvirima koje je postavio Bruxelles, ali je konzervativna vlada najavila da će teret prebaciti ponajprije na velike tvrtke.

Zemlja koja izlazi iz krize odredila si je dvije godine da javni deficit smanji ispod 3 posto, što je granica utvrđena europskim paktom o proračunskoj stabilnosti.

“Moramo učiniti golem napor kako bismo smanjili javni deficit” na 3,1 posto BDP-a u 2017. i na 2,2 posto u 2018., rekao je novinarima ministar financija Cristobal Montoro. Taj će se napor napose zahtijevati od “gospodarskih subjekata koji imaju najveći kapacitet, kao što su velike tvrtke”, rekao je.

Konzervativac Mariano Rajoy koji je prošlog mjeseca ponovo izabran za predsjednika vlade nakon desetomjesečne političke paralize, ostaje bez većine u parlamentu pa se našao pod dvostrukim pritiskom – iz Bruxellesa i domaće lijeve oporbe.

Španjolska vlada je potvrdila svoja predviđanja rasta u 2016. od 3,2 posto a u 2017. od 2,5 posto, rekao je ministar gospodarstva Luis de Guindos. Usto je kazao da će javni dug od 99 posto BDP-a u 2017. smanjiti na 95,4 posto u 2019.

Komentiraj