IZGLASAN NOVI ZAKON: Njemačka legalizirala marihuanu u medicinske svrhe

Nel Pavletic/PIXSELL

Njemački zastupnici u četvrtak su jednoglasno odobrili legalizaciju marihuane u medicinske svrhe za teško oboljele pacijente, kada ne postoji učinkovita alternativna terapija.

Zakonom izglasanim u Bundestagu liječnici će odsada moći prepisati kanabis pacijentima s teškim oboljenjima poput raka, epilepsije, multiple skleroze.

Njemačka se na taj način pridružuje europskim zemaljama koje su legalizirale proizvode na bazi kanabisa: Austriji, Velikoj Britaniji, Češkoj, Finskoj, Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunskoj, Slovenij, Španjolskoj, Hrvatskoj i Makedoniji.

Njemački pacijenti će moći u ljekarnama uz recept nabaviti ekstrakt kanabisa ili njegov sušeni cvijet. Tekst koji predviđa da će zdravstvene osiguravajuće kuće preuzeti troškove, stupa na snagu u ožujku.

Tim zakonom će se omogućiti bolja briga za pacijente na palijativnoj skrbi, ocijenio je konzervativni ministar zdravlja Hermann Grohe čiji su zakon pozdravile stranke svih orijentacija.

“Danas je lijep dan”, rekao je zastupnik Rainer Hayek, član konzervativne stranke CDU kancelarke Angele Merkel. Naglasio je da zakon ne omoguje pušenje marihuane na recept i ne dopušta pacijentima da je sami uzgajaju.

Prije usvajanja zakona, Marlene Mortler, vladina dužnosnica zadužena za to pitanje, ustrajala je da zakon ne otvara put ukidanju opće zabrane upotrebe marihuane.

Donošenje zakona najavljeno je u svibnju, nakon što je jednom pacijentu odobren uzgoj kanabisa kada je dokazano da se radi o jedinoj tvari koja mu može ublažiti tegobe.

Komentiraj