Screenshot YouTube

IZBORI U POLJSKOJ Konzervativni kandidat Andrzej Duda osvojio 34.76 posto glasova u prvom krugu

[quote_box_center]

  • Prema rezultatima sadašnji predsjednik Bronislaw Komorowski je dobio 33.77 posto glasova te je iza konzervativnog kandidata Andrzeja Dude, koji je osvojio 34.76 posto, objavilo je Središnje izborno povjerenstvo, a javlja Reuters.
  • Pawel Kukiz, rock glazbenik, je na trećem mjestu s 20.80 posto glasova.

[/quote_box_center]

Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski postigao je drugi rezultat iza svog konzervativnog izazivača na nedjeljnim predsjedničkim izborima pa će se morati suočiti s njim u drugom krugu 24. svibnja, pokazali su u utorak službeni rezultati.

Prema rezultatima Komorowski je dobio 33.77 posto glasova te je iza konzervativnog kandidata Andrzeja Dude, koji je osvojio 34.76 posto, objavilo je Središnje izborno povjerenstvo, javlja Reuters.

Pawel Kukiz, rock glazbenik, na izborima je zauzeo treće mjesto s 20.80 posto glasova.

Istraživanja javnoga mišljenja prije izbora davala su Komorowskom komotnu prednost i smatran je izbornim favoritom.

Komorowski (62) je postao predsjednik prije pet godina nakon što je njegov prethodnik Lech Kaczynski poginuo u zrakoplovnoj nesreći.

Slab odaziv na izbore

Bronislaw Komorowski je kandidat stranke desnog centra Građanske platforme koja je na vlasti od 2007. godine i svoj loš rezultat je shvatio kao “ozbiljno upozorenje” vladajućoj stranci koju na jesen očekuju parlamentarni izbori.

Andrzej Duda (42) je kandidat oporbene desne stranke Pravo i pravda koju vodi brat blizanac bivšeg predsjednika Lecha Kaczynskog, Jaroslaw.

On je pozdravio dobar rezultat prvog kruga i rekao kako vjeruje u pobjedu u drugom krugu na dan 24. svibnja.

Duda je najveću potporu dobio u konzervativnijim istočnim regijama Poljske, u blizini granica s Ukrajinom i Bjelorusijom, piše BBC.

Analitičari ističu kako je odziv na izbore bio slab, 48.8 posto.

Ovlasti predsjednika republike ograničene su u Poljskoj u kojoj šef države sudjeluje u vanjskoj politici i obrani, vrhovni je zapovjednik oružanih snaga i ima pravo veta na zakone.

Komentiraj

Source:M.Z./HINA