Iz ljetne kolekcije slavne carice: Na dražbi donje rublje austrijske carice Sisi

Donje rublje austrijske carice Elizabete, poznatije pod nadimkom Sisi, u utorak će biti ponuđeno na dražbi minhenske aukcijske kuće Hermann Historica.

Za tri komada donjeg rublja iz caričine ljetne garderobe dražbovna kuća Hermann Historica odredila je početnu cijenu od 1000 eura.

U objašnjenju stoji da dijelovi caričina donjeg rublja datiraju iz razdoblja od 1870. do 1880. godine, a radi se o čipkastoj potkošulji i podsuknji koje su izrađene od najfinijega bijelog pamučnog platna i o paru dugačkih pamučnih čarapa.

Na fotografijama koje je objavio Hermann Historica prikazana je pamučna potkošulja bez rukava obrubljena čipkom i bijele čarape na kojima su crvenim koncem izvezena slova “E.S.” i kruna.

Elizabeta je bila kći vojvode Maksimilijana Josipa Bavarskog i princeze Ludovike Bavarske i unuka Maksimilijana I. Josipa Bavarskog, a za habsburškoga cara Franju Josipa koji je vladao od 1848. do 1916. udala se 1854. Umrla je 1898. godine.

Na dražbi će biti ponuđeni još neki predmeti koji su nekoć pripadali Elizabeti – haljine, putni kovčeg s donjim rubljem i pozlaćena sofa.

U katalogu aukcijske kuće piše da je početna cijena “elegantne svečane haljine” koja se nudi na dražbi 4500 eura, a “crnog kaputa” iz 1889. godine 2000 eura.

Elizabetin sin Rudolf ubio se 1889. godine, a carica je od tada navodno nosila samo crninu.

Hermann Historicu ranije su oštro kritizirali jer je na dražbi ponudila nekoliko nacističkih memorabilija.

Sisi nije prva povijesna ličnost čije je donje rublje otišlo pod čekić ove aukcijske kuće. Svilene gaće nacističkog vojskovođe Hermanna Goeringa dražbovna je kuća prije nekoliko godina prodala za 3000 eura.

Komentiraj