Iz HDZ-a tvrde da Malešević i Radeljić već rade na Bandićevoj kampanji

Boris Malešević odbacio je te tvrdnje i kaže da nitko nije lud da plaća usluge za kampanju šest mjeseci prije izbora

I ako je do lokalnih izbora ostalo još više od pola godine, čini se da se već sada zauzimaju startne pozicije te se među velikim strankama počinju plasirati informacije u medije kako bi se naštetilo izbornim suparnicima. Kako su Grad Zagreb i pozicija gradonačelnika glavnog grada jedan od glavnih ciljeva gotovo svih aktera na političkoj sceni, ne treba čuditi što su se u medije počele plasirati informacije o kandidatima i njihovim kampanjama. Tako je Nacionalu izvor iz vrha HDZ-a izjavio da u toj stranci raspolažu podacima da je Milan Bandić već krenuo u predizbornu kampanju i da je u toj kampanji angažirao PR stručnjaka Borisa Maleševića i bivšeg savjetnika za unutarnju politiku Kolinde Grabar-Kitarović Matu Radeljića. Izvor iz HDZ-a tvrdi da su njih dvojica već počeli aktivno raditi na kampanji aktualnog zagrebačkog gradonačelnika za kojeg mnogi vjeruju da će na lokalnim izborima teško osvojiti još jedan mandat.

No tvrdnje iz HDZ-a odbacio je Boris Malešević koji je u kratkoj izjavi za Nacional izjavio da ne radi za Milana Bandića i da ne poznaje nikoga tko bi plaćao usluge za predizbornu kampanju više od šest mjeseci uoči samih izbora. Treba spomenuti da se Malešević već spominjao u kontekstu Bandićeve kampanje za gradonačelnika, i to početkom rujna kada je Nacional donio ekskluzivnu vijest o susretu Borisa Maleševića i Milana Bandića. Taj se sastanak mogao okarakterizirati i kao svojevrsni početak predizborne kampanje aktualnog zagrebačkog gradonačelnika uoči nadolazećih lokalnih izbora u proljeće iduće godine, a održao se na terasi diskretnog zagrebačkog hotela As, smještenog na Zelengaju.

Točno nasuprot Bandiću, s druge strane istog stola, sjedio je Boris Malešević, uspješni kreativni direktor i dizajner koji je Zoranu Milanoviću osmislio slogan “Predsjednik s karakterom” i bio jedan od glavnih ljudi iza njegove pobjedničke kampanje. Njegova agencija radila je brojne kampanje za izbore. Među ostalim, radio je i za Ivicu Račana, Stjepana Mesića, Milana Bandića, ali i za Andreja Plenkovića kada je HDZ s njim na čelu 2016. osvojio parlamentarne izbore sa sloganom “Vjerodostojno”. Za HDZ je njegova agencija Designsystem radila i na posljednjim europarlamentarnim izborima. Malešević je autor i zapažene predizborne kampanje manjinske Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) koju su obilježili plakat i spot s nazivom “Pupi je kriv za sve” – u kojem glavnu ulogu ima čelnik te stranke Milorad Pupovac. Riječ je bila o inovativnoj i hrabroj kampanji koja je ironizirala desničarske napade na Milorada Pupovca. Pupovca se u spotu prikazivalo kao osnivača yugozomboidnog pokreta, potom kao starog suradnika UDBA-e izravno odgovornog za iseljavanje Hrvata iz Hrvatske i BiH, etnobiznismena koji je Billu Gatesu prodao ideju za 5G mrežu i za čipiranja koja će uslijediti nakon otkrića cjepiva protiv korone.

Nakon susreta s Milanom Bandićem u hotelu AS, Malešević je za Nacional izjavio kako smatra da bi rad za Bandića bilo kome u poslu političkog marketinga i strateškog savjetovanja bio prvorazredni izazov. Kao i da Bandić još uvijek ima niz mogućnosti pridobiti naklonost zagrebačkih birača uoči lokalnih izbora, iako je ušao u spiralu pogrešaka koje je teško ispraviti.

S druge strane, ako se pokaže točnim da je zagrebački gradonačelnik za potrebe svoje kampanje angažirao i bivšeg savjetnika za unutarnju politiku Kolinde Grabar-Kitarović, Matu Radeljića, to bi moglo značiti da se Milan Bandić okrenuo prema desnom biračkom tijelu te da računa na taj dio glasova u borbi za još jedan mandat na čelu glavnog grada Hrvatske. Radeljić je bio jedan od utjecajnijih savjetnika bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te je u prvim godinama njenog mandata bio jedna od ključnih osoba za formiranje njenih politika. U tim godinama tadašnja je predsjednica države često znala koketirati s desnicom, a na svoju je inauguraciju pozvala i neke ikone hrvatske desnice poput Velimira Bujanca. Vjeruje se da je na te poteze veliki utjecaj imao i Mate Radeljić koji je kroz cijeli svoj politički angažman bio blizak desnici i osobama poput Bujanca ili Branimira Glavaša. Situacija se naglo promijenila nakon izbijanja afere SMS te je predsjednica odlučila smijeniti Radeljića koji je nakon toga tvrdio da je smijenjen u kafiću uz prijetnje pripadnika SOA-e.

Komentiraj