Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić kritizitao je u utorak Hrvatsku zbog uhićenja Daneta Lukajića, bivšeg časnika vojske bosanskih Srba koji je osumnjičen za ratne zločine počinjene u zatočeničkom logoru Manjača.

Uz napomenu da iznosi osobno mišljenje Ivanić je novinarima u Sarajevu kazao da je Hrvatska ovime učinila “nešto potpuno neprimjereno”.

Nije se smjelo dogoditi da hrvatska policija na svom teritoriju uhiti stranog državljanina kojega tereti za ratne zločine u drugoj državi, ocijenio je Ivanić.

“Pozivam institucije Hrvatske da oslobode Lukajića i ako eventualno imaju bilo kakve dokaze da ih dostave institucijama BiH. U protivnom bojim se da ćemo ući u nešto što sigurno neće ostaviti pozitivne učinke po naše uzajamne odnose”, kazao je Ivanić.

Privođenje Lukajića bilo je vrsta pritiska na organizatore komemoracije žrtvama ustaškog terora u Jadovnu, ocijenio je nadalje.

Najavio je da će osobno pozorno pratiti kako se cijeli slučaj razvija, a Lukajiću će biti ponuđena sva potrebna pomoć no to će se, kako je objasnio, činiti samo u suradnji s članovima njegove obitelji.

Danetu Lukajiću (67), koji je uhićen proteklog vikenda u Hrvatskoj, Županijski sud u Zagrebu odredio je jednomjesečni pritvor ocijenivši da postoji mogućnost bijega jer je strani državljanin.

Lukajić je osumnjičen da je zapovjedio te izravno sudjelovao u zlostavljanu ratnih zarobljenika.

 

Komentiraj