Ivana Šmit o cijepljenju preko reda: “Da smo organizirano društvo koje slijedi red i pravila do tog ne bi došlo”

Pedsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika dr. Ivana Šmit komentirala je stanje s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj te sve veći broj slučajeva cijepljenja preko reda.

“Važno je paziti na svaku dozu cjepiva, nezgodno je da su pakirana da za njih trebate imati taj trenutak šest osoba da ih pocijepite ili treba višak baciti ili navrat-nanos tražiti osobu koju ćete cijepiti s tim viškom. Stvorilo je to dosta zavrzlama i moramo pratiti afere vezane uz viškove cjepiva, što nama profesionalcima nije drago čuti niti gledati”, rekla je Ivana Šmit za ‘Studio 4’ HRT-a.

Nije željela komentirati neslužbene informacije kako je na KBC-u Rebro cijepljeno čak 90 osoba preko reda i kako je ravnatelj Ćorušić pokrenuo internu kontrolu.

“Ako se radi o točnim informacija onda je došlo do kršenja pravilnika i neregularnosti u provedbi cijepljenja što pokazuje u kakvom društvu živimo. Da smo organizirano društvo koje slijedi red i pravila do te situacije se ne bi došlo. Samo cijepljenje i mjesta cijepljenja su nespretno izabrana. Trebalo se cijepiti na puno manje mjesta i cijelu stvar je trebalo možda prepustiti epidemiolozima. Na ta način bismo spriječili i disperziju cjepiva i da se na 15-20 točaka stvore viškovi”, poručila je.

Šmit je dodala da cjepivo, kao i u cijeloj Europi, dolazi u manjem broju od očekivanog. “Rokovi koji su zacrtani za cijepljenje neće biti poštovani ni vremenom ni brojevima”, istaknula je.

Komentiraj