Ivan Generalić, začetnik suvremene hrvatske naivne umjetnosti, slikao je od djetinjstva

Ivan Generalić rođen je krajem 1914. u Hlebinama u siromašnoj seljačkoj obitelji. U razdoblju od 1921. do 1926. godine završio je četiri razreda pučke škole u Hlebinama i peti razred u Drnju. Tijekom djetinjstva pomaže roditeljima – majci Tereziji i ocu Mati – u poslovima oko seoskog gospodarstva te crta i slika u slobodno vrijeme.

U školi je najviše volio crtati, a najmanje je volio matematiku. Tada je poznati Krsto Hegedušić primijetio njegov rad. Savjetovao mu je neka slika život svojega sela. “Sam glečte kak ljudi hodiju, kak sediju, glejte im glave, ruke… najte prerisavati. Imate hiže, imate kola, krave i cirkve, to rišite. Samo dobro otprite oči…” bile su riječi Krste Hegedušića.

Bavio se i kazališnom scenografijom, a mnogim crtežima ilustrirao je i više knjiga poezije. Često su ga pitali zašto slika na staklu, a on bi rekao: “U prvom redu, jer lakše dolazimo do stakla nego platna, osim toga, staklo je pogodno i zbog svog sjaja, koji se stapa s bojama i daje jedno posebno, privlačno osvjetljenje slici. Glatkoća stakla daje mogućnosti da se izraze i najsitniji detalji – travke i rebra listića – koji su važni za naš način slikanja.”

Iako je postigao svjetsku slavu, odabrao je živjeti u rodnome kraju životom kakvim je živio i prije. Nisu ga zanimale dobrobiti slave i velegrada. Ivan Generalić umro je 27. studenog 1992. godine.

Komentiraj