Ivan Đikić: “Kontrolirano širenje virusa može se postići isključivo izolacijom nositelja zaraze”

Svjetski priznati znanstvenik Ivan Đikić ponovno je komentirao situaciju oko koronavirusa. Ovoga puta je naglasak stavio na dobru organiziranost bolnica i ostalih institucija koje su uključene u rješavanju nastale situacije. Još jednom je potvrdio da razlike između gripe i koronavirusa gotovo i nema, prema tome nema potrebe za histerijom.

“Drago mi je vidjeti da je u Hrvatskoj prvi odgovor na dva slučaja koja su potvrđena bio stručan, adekvatan, razuman i vrlo dobro komuniciran s javnošću. Ljudi koji vode zdravstvenu službu, uključujući i ravnateljicu infektivne klinike Alemku Markotić, stvarno su sa jednim vrlo stručnim i profesionalnim stavom smirli situaciju i prepustili to zdravstvenoj službi da na pravilan način obradi te ljude, da pronađe ljude s kojima su bili u kontaktu i na taj način spriječi dalje nepotrebno i opasnije širenje bolesti”, istaknuo je Đikić tijekom gostovanja u emisiji Novi dan.

Jedini način da se virus ne širi tolikom brzinom jest pravilna obrada i izolacija nositelja zaraze.

“Treba biti iskren i reći da nam ništa drugo ne preostaje. Jer mi nemamo ni lijekova, a nemamo ni cjepiva. Mi nemamo načine da bi spriječili patološki efekt tih virusa, tako da jedna pravilna epidemiološka obrada i zdravstveno izoliranje nositelja virusa je jedini način da se spriječi nekontrolirano širenje”, pojasnio je Đikić.

Đikić podsjeća da se kompletna panika mogla izbjeći da su plasiranje informacija o koronavirusu političari prepustili stručnjacima.

“Mislim da je to sve bilo nepotrebno i doprinijelo je tome da jednostavno javni službenici, političari bilo koje europske zajednice ne bi trebali komunicirati ove stvari, nego bi to trebali prepustiti stručnjacima, ljudima koji vode svjetsku zdravstvenu organizaciju i javno zdravstvo. I oni će vam na najpametniji i najbolji način reći situaciju”, pojašnjava Đikić i dodaje kako bi se tek nakon toga trebali uključivati političari.

Komentiraj