Istraživanje: Više od trećine građana ne kani se cijepiti

Više od trećine građana ne namjerava se cijepiti, pokazalo je istraživanje agencije Hendal koje prenosi N1.

Građani su još prilično neodlučni vezano za cjepivo: trećina ih je neutralna, uz veći udio onih koji nemaju povjerenja. Podjednak je i udio onih koji se ne namjeravaju cijepiti i onih koji se namjeravaju ili su se već cijepili.

39% građana nema povjerenja u nova cjepiva, 34% posto je neutralno po tom pitanju, a 27% vjeruje novim cjepivima. Namjera cijepljenja je podjednaka: 36% građana ne namjerava se cijepiti, 34% se planira ili se već cijepilo, a ostalih 30% još ne zna.

Strah građana od zaraze COVID-19 značajno se smanjuje u siječnju, pokazalo je istraživanje.

Nakon najvišeg straha od zaraze zabilježenog u studenom, od 48 posto, te pada na 43 posto u prosincu, zabrinutost zbog zaraze u siječnju pala je na 31 posto.

Nakon kontinuiranog pada zadovoljstvom rada Vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije covida-19, u siječnju bilježimo blago povećanje zadovoljstva, a preko polovice građana ne podržava odluku o nastavku zatvaranja ugostiteljskih objekata.

Nakon najnižeg zadovoljstva radom Vlade i mjerodavnih u borbi protiv suzbijanja epidemije covida-19 u studenom, u siječnju bilježimo blago povećanje zadovoljstva: 2,68 naspram 2,50 u prosincu.

Slabije zadovoljstvo radom mjerodavnih službi vidljivo je i u podatku da preko polovice građana, 53 posto, ne podržava odluku Stožera o nastavku zatvaranja ugostiteljskih objekata.

Kod većine građana, potres nije izazvao dodatnu zabrinutost zbog epidemije covida-19.

Iako su zemlju istovremeno pogodile dvije velike ugroze, Covid i potres, 52% građana navodi kako potres nije nikako djelovao na njihovu zabrinutost zbog epidemije, dok ih je 28% nakon potresa još zabrinutije.

Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 500 građana Hrvatske sredinom siječnja 2021, prenosi N1.

Komentiraj