Istraživanje: Predsjednik ostaje bez potpore većine, a 70 posto građana smatra da zemlja ide u pogrešnom smjeru

Crobarometar za travanj donosi nove promjene. Tako je predsjednik ostao bez potpore većine, sve više građana misli da nemaju za koga glasati, a raste i nezadovoljstvo radom Vlade.

Dnevnik Nove TV donosi redovito mjesečno istraživanje prema kojem je HDZ i dalje najjača stranka.

Zato SDP ima gotovo upola manje. Mjesec završava na 15,1 posto. I tako već mjesecima. Nastavi li se taj trend te uz moguću pobjedu Tomislava Tomaševića na lokalnim izborima, SDP bi nakon gotovo tri desetljeća i službeno izgubio monopol na ljevici.

Možemo se stabilizirao na 3. mjestu s potporom od 8,7 posto, no to je zapravo njihova snaga samo u Zagrebu. MOST također stabilan na 4. mjestu s potporom od 7,7 posto i na kraju Domovinski pokret sa 6,6 posto.

Raste broj apstinenata, onih koji nemaju koga zaokružiti, i njih je u travnju 16,8 posto. U prosincu je bilo samo 5 posto onih koji ne znaju za koga bi glasovali, a sada ih je više od 16 posto, što govori o eksploziji ove skupine građana.

 

Mislav Bago

Vlada bez potpore, a zemlja stabilno pesimistična

Raste nezadovoljstvo radom Vlade koju ne podupire 60 posto građana, a podupire njih 34 posto. Očekivano, većina HDZ-ovog biračkog tijela stoji iza odluka Banskih dvora.

Zemlja je stabilno pesimistična, da idemo u pogrešnom smjeru misli 70 posto građana, a njih 23 posto smatra suprotno, ne zna 7 posto.

 

Mislav Bago

Predsjednik gubi većinu za potporu

Više nema većine građana koji podupiru rad Zorana Milanovića. Predsjednik je dobio skupinu nezadovoljnika, njih 53 posto koji ne odobravaju njegov rad. Taj postotak raste već treći mjesec. Istodobno, 40 posto ispitanika odobrava rad predsjednika. Ne zna njih 7 posto.

 

Mislav Bago

Očekivano, najveću potporu Milanović ima među biračima SDP-a, slijede birači Možemo, MOST-a, a podupire ga i svaki četvrti HDZ-ov birač.

Tri institucije

Tri institucije izgubile su potporu. Tako najbolje i dalje prolazi Ured predsjednika s 2,66 ili ”trojkom”, zatim Vlada s potporom od 2,43 ili ”dvojkom” i na kraju Hrvatski sabor s ocjenom 2,14 ili ”dvojkom”.

 

Mislav Bago

 

Komentiraj