Istraživanje: Konzumacija proteina i ugljikohidrata smanjuje bol i umor nakon vježbanja

Damir Spehar/PIXSELL

Novo istraživanje je pokazalo kako uzimanje proteina i ugljikohidrata prije i nakon utrke, tjelovježbe ili bicikliranja smanjuje blagu mišićnu bol, pišu vitamini.hr.

Istraživači su usporedili učinke uzimanja proteina (20 g proteina mlijeka s 20% proteina sirutke i 80% kazeina nakon vježbanja i tijekom doručka te 40 g proteina mlijeka prije spavanja) i ugljikohidrata u obliku dodatka prehrani jednake kalorijske vrijednosti. U studiji je sudjelovalo 323 muškaraca i žena u dobi od 25 do 65 godina koji su se prijavili za 15 kilometara dugačku utrku. Sudionicima su nasumično dobili  proteine ili ugljikohidrate. Upitani su o početnoj bolnosti mišića, a prikupljeni su demografski podaci i karakteristike o načinu uobičajenog vježbanja. Za zaključak istraživanja su bila važna prolazna vremena utrke te prosječni broj otkucaja srca. Skupina koja je uzimala proteine prijavila je sličnu razinu bolnosti mišića kao i skupina koja je uzimala ugljikohidrate, a primijećene su i slične razine markera oštećenja mišića.

Međutim, unutar skupine koja je uzimala ugljikohidrate zabilježeni su viši pragovi boli u kvadricepsu, u usporedbi sa skupinom koja je uzimala proteine. Ispitanici koji su uzimali ugljikohidrate izvijestili su o relativno niskoj bolnosti mišića prvi dan nakon utrke, ali ne i drugi i treći dan. Istraživači ističu kako su rezultati u skladu s rezultatima prethodno provedenih studija, koji su pokazali kako uzimanje ugljikohidrata zajedno s proteinima u obliku dodatka prehrani djeluje sinergijski. Profesionalni sportaši često imaju strogi režim prehrane i slijede savjete nutricionista. Dodatke prehrani uzimaju i profesionalni i amaterski sportaši, dok se mlađim dobnim skupinama preporuča raznovrsna prehrana i povremeno uzimanje dodataka prehrani.

Komentiraj