“Nacrt prijedloga Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatiji kao Istanbulska konvencija, je u proceduri”, poručili su u odgovoru za N1 televiziju iz Ministarstva demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

U listopadu prošle godine premijer Andrej Plenkovič u Saboru je, na pitanje hoće li Hrvatska do kraja 2017. ratificirati Istanbulsku konvenciju, rekao kako će ‘Vlada u primjerenom trenutku odlučiti kada će nastaviti s ratifikacijom’. Još 2016. godine Plenković je, povodom međunarodnog Dana borbe protiv nasilja nad ženama najavio kako će Vlada, odnosno ministrica Nada Murganić, ‘što skorije pokrenuti postupak ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji’.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak nedavno je rekao da HNS od svojih koalicijskih partnera očekuje da na idućoj sjednici Sabora, u što kraćem vremenu, na dnevni red stave glasovanje o Istanbulskoj konvenciji.

Na novinarski upit da komentira to što vladajući ne planiraju staviti Istanbulsku konvenciju uskoro na dnevni red, Vrdoljak je odvratio da “misli da to uopće ne mora tako biti” i dodao da će vrijeme pokazati, no na dodatno pitanje je li HNS postavio kakav rok za raspravu o Konvenciji, Vrdoljak je odgovorio da njegova stranka ne funkcionira na takav način.

Komentiraj