Getty Images

ISMIJAVANJE ERDOGANA: Juncker protiv turskih pokušaja utišavanja kritike u europskim medijima

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ne odobrava poteze Turske koja je prošli tjedan pozvala njemačkog veleposlanika u Ankari zbog satirične pjesme koja ismijava turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, izjavila je u srijedu glasnogovornica Komisije Mina Andreeva.

“Predsjednik Juncker ne cijeni pozivanje veleposlanika zbog satirične pjesme i vjeruje da to udaljava Tursku od EU-a, umjesto da je približava. Istodobno Juncker cijeni suradnju s Turskom u suočavanju sa zajedničkim izazovima, ali čini se ovi potezi nisu u skladu s načelom poštovanja slobode media, do koje je Europskoj uniji iznimno stalo”, rekla je Andreeva.
Njemački veleposlanik Martin Erdmann pozvao je u prošli utorak u tursko ministarstvo vanjskih poslova zbog objavljivanja dvominutne satirične pjesme o predsjedniku Erdoganu na njemačkoj televizijskoj postaji NDR.
Turska je iznimno bitan i nezaobilazan partner EU-a u rješavanju izbjegličke krize. EU je s Turskom postigao dogovor po kojem će Grčka vraćati sve izbjeglice koje iz Turske dođu na njezine otoke, a EU će onda izravno iz Turske naseljevati sirijske izbjeglice po zemljama članicama. Na tom dogovoru najviše je inzistirala njemačka kancelarka Angela Merkel, a njemački mediji pišu da Turska sada želi iskoristiti svoju ulogu u rješavanju krize kako bi utišala kritike u europskim medijima zbog autoritarnih tendencija Erdoganove vladavine.

 

Komentiraj