Fronta Nusra preimenovala se u Jabhat Fatah al Sham kako međunarodna zajednica, SAD i Rusija više ne bi mogli njezinu povezanost s Al Kaidom koristiti kao izgovor za napade na Sirijce, rekao je u četvrtak čelnik te islamisitčke skupine Abu Mohamad al-Golani.

Fronta Nusra, koja je na američkoj listi terorističkih organizacija, isključena je iz sporazuma o primirju u Siriji postignutog u veljači.

Rusija i SAD razgovaraju o boljoj suradnji u borbi protiv skupine koja se smatrala ogrankom Al Kaide u Siriji.

Fronta Nusra je najmoćnija skupina u Siriji koja se bori protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada s jedne strane i Islamske države s druge strane.

SAD ju je stavio na popis terorističkih organizacija iako se ona često bori na strani sirijskih pobunjeničkih skupina kojima pružaju potporu Washington i njegove arapske saveznice.

Čelnik Al Kaide, Ayman al-Zawahri rekao je u četvrtak da se Fronta Nusra može organizacijski odvojiti od nje ako joj je to potrebno kako bi sačuvala svoje jedinstvo i nastavila borbu u Siriji.

“Možete bez oklijevanja žrtvovati organizacijske i stranačke veze ako su one u suprotnosti s vašim jedinstvom i radom kao jedinstvene organizacije”, rekao je Zawahri u audio izjavi upućenoj Fronti Nusri.

“Bratstvo islama među nama je jače od bilo koje organizacijske pripadnosti… vaše jedinstvo nam je važnije od bilo kakvih organizacijskih veza”, dodao je.

Komentiraj