ISIS prijeti smrću glumcima velikog filmskog hita Netflixa

Joe i Anthony Russo proslavili su se režijom posljednja dva filma iz franšize „Osvetnici“ a prije toga su režirali dva filma iz franšize „Kapetan Amerika“. Nakon toga počeli su i producirati filmove pa su tako prošle godine producirali za Netflix veliki hit „Extraction“ da bi za Božić Netflix počeo prikazivati film „Mosul“ koji je režirao Matthew Michael Carnahan. Ubrzo, film je postao jedan od najgledanijih na Netflixu na području Europe i Bliskog istoka. „Mosul“ je ratni triler koji prati specijalne postrojbe u akciji eliminiranja članova ISIS-a koji su poubijali njihove voljene. U glavnim ulogama glume Suhail Dabbach i Adam Bessa. Suhail Dabbach je irački glumac koji posljednjih 12 godina živi u Americi i koji je priznao da je pred početak prikazivanja filma počeo primati prijetnje od strane ISIS-a.

„Kada sam na društvenim mrežama objavio kako se film uskoro počinje prikazivati odmah sam počeo primati poruke od ISIS-a. Objavljivali su mnogo videa i prijetnji. Pisali su – sada znamo tko si, pazi se. Svakog dana dodirni svoju glavu kako bi znao da ti je na ramenima. Pisali su ‘znamo gdje živiš i naći ćemo te’“, rekao je Dabbach za portal Deadline.

Redatelj Carnahan rekao je kako su prijetnje „grozan nusprodukt“ velike gledanosti filma dok je Joe Russo rekao da je to „uznemirujuće iskustvo za glumce“. „Nikada nije ugodno znati da ti je privatnost ugrožena a zastrašujuće je primati prijetnje smrću iz anonimnih izora“, dodao je Russo objašnjavajući da su Netflix i njihova zaštitarska tvrtka vrlo dobro brinuli o glumcima i ekipi filma tijekom njegovog snimanja. Naime, film „Mosul“ sniman je u Maroku i tada su braća Russo angažirali zaštitarsku tvrtku TigerSwan kako bi zaštitili glumce i ekipu filma te da bi pripazili kako radnja filma ne bi iscurila u javnosti prije početka njegovog prikazivanja. Već se tada znalo da će zaštitarska tvrtka brinuti o glumcima i nakon početka prikazivanja jer su se ovakve prijetnje i očekivale.

„Znali smo da je film provokativan i potencijalno opasan za sve koji su uključeni u njegov nastanak. Poduzeli smo najviše mjere mjere sigurnosti koje se mogu zamisliti. Što se tiče tajnosti, ovo je bila nova razina. Nismo dijelili scenarij, naslov filma bio je šifriran, a iz scenarija smo maknuli svaki podsjetnik na ISIS, nigdje nismo eksplicitno naveli da će se ISIS spominjati u filmu. S nama su radili najbolji zaštitari zbog potencijalnih opasnosti ali film se morao snimati u bliskoistočnoj zemlji kako bi snimili onakav film kakav smo željeli. Svi smo osjećali da je to vrijedno rizika“, smatra Anthony Russo.

Portal Deadline objavio je kako je Dabbachova obitelj primila slične zastrašujuće prijetnje a njegov glumački partner Adam Besa dobio je prijetnje preko WhatsAppa. Prateći izvore prijetnji, došlo se do Turske.

Komentiraj