FaH

Iran: Odbačena presuda američkog Vrhovnog suda

Iran je odbacio odluku američkog Vrhovnog suda da se njegovu zamrznutu imovinu može koristiti za isplatu odštete obiteljima Amerikanaca ubijenih u terorističkim napadima koje je sponzorirao Iran, objavila je u petak iranska novinska agencija IRNA.

“Već smo obavijestili američku vladu”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Džaber Ansari rekao je da je presuda nezakonita i protivna međunarodnim normama.

Američki Vrhovni sud otvorio je u srijedu put obiteljima žrtava da naplate gotovo dvije milijarde dolara odštete od iranske vlade.

Odluka je potvrdila zakon iz 2012. po kojem zamrznuta iranska imovina u američkim bankama može biti iskorištena kako bi se isplatile sudskim putem određene odštete za iransko sudjelovanje u bombardiranju američkih vojarni u Bejrutu 1983. i drugim napadima, uključujući bombaški napad na tornjeve Hobar 1996. u Saudijskoj Arabiji.

Iranska središnja banka tvrdila je da zakon koji je donio Kongres i potpisao američki predsjednik Barack Obama zadire u pitanje o kojem bi trebalo odlučiti američko pravosuđe, no sud je odlučio da Kongres i Obama nisu postupili protivno diobi vlasti.

“Kontrola Kongresa i predsjednika nad tužbama protiv stranih vlada, kao i nad imovinom stranih vlada u SAD-u, nije novost”, objašnjava sutkinja Ruth Bader Ginsburg.

Odluka se odnosi na 16 odvojenih tužbi više od 1000 žrtava terorističkih napada u kojima je Iran proglašen odgovornim.

Većina tužitelja su obitelji ubijenih u Bejrutu.

Komentiraj