EPA/PRESIDENTIAL OFFICIAL WEBSITE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Iran neće ponovno pregovarati o nuklearnom sporazumu sa svjetskim silama

Iran neće ponovno pregovarati o nuklearnom sporazumu sa svjetskim silama, čak i ako se suoči s novim američkim sankcijama nakon što predsjedničku dužnost preuzme Donald Trump, izjavio je u nedjelju zamjenik iračkoga ministra vanjskih poslova Abas Arakči.

Trump, koji će novu dužnost preuzeti u petak, zaprijetio je da će sporazum, kojim se ograničava iranski nuklearni program i omogućuje ukidanje sankcija protiv te zemlje, odbaciti ili tražiti postizanje boljega sporazuma.

“Neće biti ponovnih pregovora o sporazumu”, rekao je glavni irački pregovarač o nuklearnim pitanjima Arakči, prenosi agencija Irna. Sporazum je postignut 2015.

“I mi i brojni analitičari smatramo da je sporazum dobar. Nova američka administracija neće biti u prilici odbaciti ga”, rekao je Arakči na konferenciji za novinare održanoj u Teheranu.

“Pregovori o nuklearnom pitanju s Amerikom su završili i mi više nemamo o čemu raspravljati. Vrlo je vjerojatno da će američki Kongres ili iduća administracija djelovati protiv Irana i nametati nove sankcije”, kazao je.

U skladu sa sporazumom postignutim između Irana i SAD-a, Francuske, Njemačke, Britanije, Rusije i Kine, većina UN-ovih sankcija ukinuta je prije godinu dana.

No iran je i dalje pod UN-ovim embargom na oružje i ostalim restrikcijama, koje tehnički nisu dio nuklearnog dogovora.

Komentiraj