IRAK: “Washington očekuje nove napade proiranskih skupina”

Sjedinjene Države očekuju u Iraku nove napade paravojnih saveznika Irana koji će zbog “toga vjerojatno žaliti”, izjavio je u četvrtak čelnik Pentagona Mark Esper nakon napada na američko veleposlanstvo u Bagdadu i smrt jednog Amerikanca u Kirkuku.

“Provokacije traju mjesecima”, izjavio je američki ministar obrane novinarima.

“Mislim li da će oni nešto učiniti. Da, i vjerojatno će zažaliti zbog toga”, dodao  je.

“Spremni smo se braniti i spremni smo spriječiti nova nezdrava ponašanja tih skupina, koje vodi i financira Iran”, nastavio je.

Ako Sjedinjene Države imaju saznanja o pripremama novih napada, “poduzet ćemo preventivne mjere radi zaštite američkih snaga i američkih života”, zaključio je.

Načelnik glavnog stožera vojske SAD-a general Mark Milley je naglasio da je američko veleposlanstvo u Bagdadu dobro zaštićeno.

Prosvjednici su privukli izazvali pozornost no “mi smo potpuno sigurni da je veleposlanstvo sigurno i teško da bi netko u njega mogao upasti”, rekao je.

Proiranski prosvjednici su u utorak napali američko veleposlanstvo u Bagdadu prosvjedujući protiv američkih napada na položaje Brigada Hezbolaha, frakcije koju Washington optužuje za raketni napad u petak.

Komentiraj