Inženjer HEP-a dobitnik Nikonove nagrade

TOMISLAV VEIĆ

Fotografija Zagrepčanina Tomislava Veića najbolja na svijetu

Zagrepčanin Tomislav Veić dobitnik je nagrade za najbolju fotografiju na ovogodišnjem natječaju Nikona, najvećeg svjetskog proizvođača fotografske opreme. Ovom izložbom Nikon je ujedno obilježio 100. godišnjicu postojanja i 50. godišnjicu natječaja, na kojemu je ove godine sudjelovalo 21 tisuću fotografa iz 172 zemlje koji su poslali više od 76.000 fotografija.

‘’Još uvijek mi zvuči nevjerojatno da je baš moja fotografija ‘Dok lampioni lete u nebo’ (‘When Lanterns Flying In The Sky’) izabrana za najbolju’’, za Nacional je ispričao Tomislav Veić.

‘’To je jedan od najcjenjenijih svjetskih natječaja za fotografiju i bio sam sretan kada je deset članova žirija iz cijelog svijeta izabralo moju fotografiju među 1000 najboljih. Nagrada mi je posebno draga jer nisam profesionalni fotograf, nego čovjek koji je jednostavno zaljubljen u sve što ima veze s fotografijom’’.

Tomislav Veić (48) je inženjer zaposlen u HEP-u i fotografijom se amaterski bavi tridesetak godina. Rekao je da Nikonov žiri nije birao samo najkvalitetniju fotografiju, nego je bilo važno da iza nje stoji dobra priča.

‘’Moja nagrađena fotografija nastala je 17. prosinca prošle godine, kada je Hrvatska udruga za bolesti štitnjače kod zagrebačke Nacionalne sveučilišne biblioteke organizirala humanitaran događaj i tom su prilikom simbolično u zrak pustili tisuću lampiona’’, ispričao je Veić kako je nastala fotografija.

‘’Bio je maglovit, pravi zimski dan, a ja sam odlučio otići na Sljeme misleći da bi bilo zanimljivo fotografirati tih tisuću lampiona u maglovitoj pozadini obasjanoj uličnom rasvjetom. Eto, tako je nastala fotografija koja se pričom o okupljanju ljudi koji su tim činom željeli motivirati javnost da se prikupi pomoć za one kojima je potrebna, uklopila u temu Nikonova natječaja ‘Proslava’’’, otkrio je Veić.Odmah po objavi vijesti o Veićevoj nagradi, čestitali su mu iz Hrvatske udruge za bolesti štitnjače i ponudili suradnju organiziranja izložbe njegovih fotografija kao dijela budućih aktivnosti udruge. Na Veićevu zagrebačku adresu uskoro će stići Nikonova nagrada, vrhunska fotografska oprema. Posebno je ponosan na to što je uz Miru Arbutinu, Janka Belaja i Stanka Abadžića sudjelovao u šestomjesečnom projektu fotografiranja industrijske baštine Siska.

‘’Nas četvorica fotografa stvarali smo fotografije u sisačkim industrijskim pogonima koji ne rade, poput pogona Čeličane i Visokih peći ili u zapuštenim parnim lokomotivama na starom željezničkom kolodvoru. Taj projekt me neobično radovao, a Europska unija prepoznala je i financirala projekt kojim Grad Sisak želi zaštititi svoju bogatu industrijsku baštinu’’, ispričao je za Nacional Tomislav Veić koji često sudjeluje u humanitarnim akcijama, posebno s udrugom ‘’Pričaj mi’’ koja za djecu oboljelu od karcinoma izvodi predstave u bolnicama.

‘’Znam fotografirati pa ako tako mogu pomoći oboljeloj djeci, zašto ne potrošiti nešto slobodnog vremena i barem na kratko nekome vratiti osmijeh na lice? A fotografije su jednostavno smisao mog života pa se nadam da je za onoga tko je vidio moje radove to bilo ugodno iskustvo koje ga je malo izvuklo iz svakodnevnog životnog ritma i uvelo u čaroban svijet fotografije’’, rekao je Veić.

Komentiraj

Source:Senad Pašić