Predsjednik Udruge Antiphonus ekskluzivno za Nacional kao njegov glazbeni i izvršni producent predstavlja glazbeni projekt na arbanaškom jeziku, u kojem sudjeluju i svjetski poznati glazbenici Edin Karamazov i Miroslav Tadić

Arbanaški jezik, koji se našao na popisu 24 ugrožena svjetska jezika, danas navodno govori svega 300 ljudi i to uglavnom u Zadru čiji dio se naziva Arbanasi po kojima je i jezik dobio naziv. Riječ je o jeziku arhaičnog ili gegijskog narječja albanskog jezika kojega su Arbanasi donijeli u ove krajeve početkom 18. stoljeća a nastao je miješanjem albanskog, talijanskog i hrvatskog jezika. Upravo je to potaknulo muzikologinju Dinu Bušić da u suradnji sa gitaristicom Melitom Ivković snimi album na arbanaškom jeziku. Glazbenu i izvršnu produkciju albuma preuzeo je Marin Fulgosi koji je kao idealno mjesto za snimanje odabrao crkvu uznesenja Marijina na otoku Zlarinu gdje je ovih dana počelo i snimanje ovog neuobičajenog albuma na kojemu uz spomenute aktere sudjeluju i Miroslav Tadić te svjetski poznati lutnjist Edin Karamazov. Karamazov je zajedno sa Fulgosijem i poduzetnikom Danielom Vukovim vlasnik diskografske kuće Lumaudis za koju će album vrlo vjerojatno i biti objavljen. U razgovoru za Nacional Fulgosi je predstavio albu m, ispričao kako mu uspijeva na otok Zlarin dovesti vrhunske glazbenike iz cijelog svijeta kao i kako je započelo njegovo prijateljstvo i suradnja sa Edinom Karamazovim sa kojim sprema i dokumentarni film.

NACIONAL: Nedavno ste započeli rad na vrlo zanimljivom glazbenom projektu sa jednako zanimljivim glazbenicima. O čemu se radi i je li ovo prva suradnja Miroslava Tadića i Edina Karamazova?

Radi se o projektu arbanaških napjeva koji je inicirala muzikolog Dina Bušić – inače i pjevačica na ovom projektu. Miroslav i Edin sudjeluju ili će tek sudjelovati na različitim pjesmama, ali nije planirano da izvode zajedno. Okosnica ovog projekta su vokalistica Dina Bušić i gitaristica Melita Ivković, također poznate i kao duo Dina e Mel. Svi drugi glazbenici koji sudjeluju u realizaciji ove ideje imaju, bez imalo podcjenjivanja, epizodne uloge u cijeloj priči…

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj

PREKOTOMISLAV ČUVELJAK/PRIVATNA ARHIVA M. FULGOSIA
Podijeli objavu
Prethodni članakERJAVEC: “Hrvatska ne razumije drugo nego odlučnu politiku”
Sljedeći članakEUROBASKET Grci čekaju pobjednike sudara Hrvata i Rusa
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.