Novi studijski album Damira Imamovića objavila je diskografska kuća slavnog producenta Chrisa Eckmana, a uslijedio je i nastup ovoga glazbenika na najvećem svjetskom festivalu world musica WOMEX

Damir Imamović jedan je od najvažnijih istraživača sevdaha, ali ujedno i njegovatelj te glazbene forme i vrhunski interpretator koji već godinama, osim što održava razne radionice sevdaha (SevdahLab), izvodi sevdah u raznim kombinacijama i postavama. Izlaskom prvog albuma sastava Damir Imamović Sevdah Takht 2012., mnogi su ostali zbunjeni specifičnim pristupom sevdahu koji je osmislio i izveo sa svojim sastavom Damir Imamović. Međutim, još je više publike oduševljeno prihvatilo njegove interpretacije kroz koje je sevdah u toj novoj formi, tzv. novi sevdah, Imamović uveo na velika vrata na globalnu world music scenu. To je prepoznao i poznati producent Chris Eckman, zbog čega je novi studijski album objavila njegova diskografska kuća Glitterbeat Records, trenutno najuspješnija world music etiketa na svijetu. Uslijedile su vrhunske recenzije te gostovanje na najvećem svjetskom world music festivalu WOMEX-u. Imamović je u razgovoru za Nacional govorio o novom albumu i odličnim recenzijama, nastupu na WOMEX-u, svojoj predanosti sevdahu, izložbi “Sevdah, umjetnost slobode” te planovima.

NACIONAL: Svoj drugi album “Dvojka” već punih godinu dana promovirate širom Europe. Kakve su reakcije publike, što pišu kritičari, s obzirom na to da su vas popratili i na BBC-u i u The Guardianu, kao i u poznatom world music magazinu fRoots?

Moram priznati da sam vrlo polaskan reakcijama koje su objavljene u stranom tisku. Imao sam i prije interesantnih reakcija i podrške, ali ovaj album su zaista svi snažno podržali. Mi smo valjda sazreli, a i napravilo se dosta u posljednjih desetak godina. Ima i standardnih senzacionalizama tipa “kralj sevdaha”, kako su me nazvali u The Huffington Postu. Uvijek sam se grozio “kraljeva” i “kraljica” jer mi je to uvijek vuklo na najpovršniju estradu. Ali, eto, postadoh i ja kralj.

Komentiraj

PREKOAMER KAPETANOVIĆ I ALBERT MOSER
Podijeli objavu
Prethodni članakKratkotrajna zaustava nuklearke Krško zbog smetnju u radu ventila
Sljedeći članakZbog problema u Viaduktu tvrtka iz BiH preuzima gradnju mosta preko Save kod Svilaja
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.