Inspektorat proveo inspekciju cijena ograničenih proizvoda, evo što su zatekli na terenu

U sklopu paketa mjera pomoći Vlada je ograničila cijene nekoliko prehrambenih proizvoda. Državni inspektorat proveo je inspekciju i utvrđeno je da su neke trgovine imale više cijene od propisanih.

Tržišna inspekcija Državnog inspektorata od stupanja na snagu Odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda, a kojom se određuje najviša razina maloprodajne cijene određenih prehrambenih proizvoda radi sprječavanja negativnih učinaka promjena pojedinih cijena na području Republike Hrvatske, provodi inspekcijske nadzore primjene navedene Odluke, objavili su iz Državnog inspektorata.

U tjedan dana obavljeno je ukupno 106 inspekcijskih nadzora u kojima je utvrđeno 11 povreda odnosno prodaja proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene određene Odlukom, i to za proizvode:

– jestivo suncokretovo ulje

– UHT mlijeko s 2,8 % mliječne masti

– bijeli kristalni šećer

– brašno T-550 glatko

– svinjski vrat s kostima

Pri provedbi nadzora, sukladno Zakonu o zaštiti potrošača u slučaju prodaje proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene trgovcu se zabranjuje nepoštena odnosno zavaravajuća poslovna praksa te se poduzimaju propisane prekršajne mjere temeljem Zakona o zaštiti potrošača. Nadzorne aktivnosti se nastavljaju i u narednom razdoblju, navode iz Državnog inspektorata.

Komentiraj