Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) u četvrtak je prilikom posjeta Imunološkom zavodu obećao da će se zalagati da se napokon riješi problem Imunološkog zavoda, prije svega njegova pravnog statusa, dobivanja dozvola za nastavak proizvodnje cjepiva te za nalaženje ulagača.

Zalagat ću se sa svojim utjecajem predsjednika Gradske skupštine da se sjedne, da se konkretizira i da se napokon riješi ovaj problem Imunološkog zavoda, zbog njegove tradicije dulje od 120 godina, važnosti i brenda, te 200-tinjak zaposlenih, rekao je.

Neki procesi preoblikovanja su počeli pa sada imamo javnu ustanovu koja radi unutar trgovačkog društva i mora se sjesti i naći rješenje za taj status, rekao je na pitanje novinara je li na tragu nekog rješenja. Zalagat ćemo se da dobiju dozvole za proizvodnju određene vrste cjepiva kako bi se proizvodnja mogla nastaviti, također, treba naći ulagača – državu ili nekog drugog, a onda u jednoj fazi treba naći i nove lokacije gdje će biti novi Imunološki zavod, rekao je Mikulić.

Vlada je naime ljeta 2015. donijela odluku o preoblikovanju trgovačkog društva Imunološki zavod d.d. te osnovala Imunološki zavod kao javnu zdravstvenu ustanovu od strateškog i općeg gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku. Međusobnim Ugovorom o prijenosu djelatnosti, trgovačko društvo prenijelo je na ustanovu dozvole, certifikate, ugovore o radu djelatnika te pravo čuvanja matičnih sojeva virusa i dao joj pravo korištenja poslovnih prostora i opreme, koja je vlasništvo trgovačkog društva.

V.d. ravnateljica javne ustanove Imunološki zavod Lea Lupret Prugovečki je na pitanje što je s dugom prema gradu, rekla je dug ima trgovačko društvo. “Javna ustanova nema dugova. I te dugove, što prema gradu, što prema svim ostalim vjerovnicima, treba riješiti trgovačko društvo, naravno, uz pomoć i potporu Vlade i ostalih relevantnih institucija”, poručila je.

Upitana koliko Imunološki zavod ima vremena da ne ode u stečaj, Lupret Prugovečki je istaknula kako javnoj ustanovi ne prijeti stečaj, te uputila novinare da o problemu stečaja pitaju Upravu trgovačkog društva.

“Svi djelatnici su djelatnici javne ustanove i djelatnost je prebačena na javnu ustanovu, ali svi prostori su u vlasništvu trgovačkog društva i mi koristimo te prostore. Ali ja nisam ravnateljica trgovačkog društva i ne mogu vam davati nikakve podatke vezane uz trgovačko društvo jer ja njima nemam pristupa”, rekla je Lupret Prugovečki.

Komentiraj