EPA/GREGOR FISCHER

IMIGRANTSKA KRIZA Europsku komisiju razljutile francusko-njemačke kritike

Europska komisija podsjetila je u petak na svoje prijedloge pomoći državama članicama u suočavanju s priljevom imigranata, u odgovoru na kritike njezina nedjelovanja koje su uputili ministri unutarnjih poslova Francuske Bernard Cazeneuve i Njemačke Thomas de Maiziere.

“Komisija je naporno radila cijelog ljeta da bi pružila financijsku podršku državama članicama i pokrenula centre prihvata i ubrzala procedure povratka”, podsjetio je povjerenik za vanjske poslove Dimitris Avramopulos u izjavi za agenciju France presse.

Hot-spots su centri postavljeni u Grčkoj i Italiji u koje će migranti biti odvedeni na identifikaciju, pri čemu će biti obavljeno razvrstavanje osoba koje mogu dobiti status izbjeglica i ekonomskih migranata koji će biti osuđeni na povratak.

 

  • “Poduzeli smo sve mjere kao bi uskoro mogli predstaviti konkretne zakonodavne prijedloge za programe stalnog smještaja za tražitelje azila i europski popis zemalja koje se smatraju sigurnima”, dodao je.

 

“Intezivirali smo napore poštivanja pravila iz Dublina (razmatranja molbi azila u Europi) za 28 država članica i za pokretanje europske solidarnosti u korist zemalja članica koje imaju najveće potrebe”, zaključio je.

Europska komisija je iznenađena kritikama Thomasa de Maizierea, koji je ocijenio “neprihvatljivim da europske institucije i dalje rade sadašnjim sporim ritmom”. Bernard Casezeneuve je tražio “usklađenje” zakonodavstva o azilu u Europi i definicije popisa zemalja koje se smatraju sigurnima na europskoj razini.

 

Komentiraj