ILAN MOR: ‘U Hrvatskoj postoji latentni antisemitizam koji pokušava relativizirati užas ustaškog režima i Jasenovca’

Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj govori o uspješnom procjepljivanju građana Izraela protiv covida-19, odnosima svoje države s novim američkim predsjednikom Bidenom te o inicijativi za donošenja zakona o zabrani upotrebe ustaških simbola u Hrvatskoj

S preko 50 posto cijepljenih građana Država Izrael svjetski je rekorder u borbi protiv epidemije covida-19. Izrael uskoro namjerava uvesti i „zelenu putovnicu“ koja će omogućiti slobodno kretanje cijepljenim Izraelcima u svim javnim prostorima i slobodna putovanja. Inače, krajem ožujka u Izraelu će se održati parlamentarni izbori, četvrti u dvije godine, nakon što je 22. prosinca 2020. raspušten parlament. Tada je premijer Benjamin Netanyahu izgubio većinu jer se nije uspio dogovoriti sa svojim koalicijskim partnerom Bennyjem Gantzom o državnom proračunu.

Iako se protiv njega već mjesecima svakog tjedna održavaju demonstracije, i na ovim je izborima favorit Netanyahu koji je izraelski premijer od 2009. godine. Istovremeno Država Izrael vodi nekoliko sudskih procesa protiv Netanyahua koji je optužen za korupciju, podmićivanje i prijevaru, no sve to nije previše štetilo njegovoj popularnosti. Mnogi analitičari smatraju da je upravo kampanja cijepljenja u službi njegove predizborne kampanje, a on se hvali vanjskopolitičkim uspjesima kao „stvaratelj mira” s arapskim zemljama, bez većih ustupaka Palestincima. Netanyahuov najjači konkurent na izborima je bivši član njegove stranke Likud Gideon Sa’ar koji je početkom prosinca osnovao stranku Nova nada.

O uspješnom procjepljivanju građana Izraela, odnosima s novim američkim predsjednikom Joeom Bidenom, odnosima s Iranom, antisemitskim ispadima u Hrvatskoj i inicijativi za donošenje zakona o zabrani upotrebe ustaških simbola, tjednik Nacional razgovarao je s izraelskim veleposlanikom Ilanom Morom.

Po obrazovanju magistar političkih znanosti i međunarodnih odnosa, Mor je započeo karijeru u izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova još davne 1983. U međuvremenu je na različitim diplomatskim funkcijama odradio mandate u Los Angelesu, Bonnu, Berlinu, Pekingu i Budimpešti, a u Hrvatsku je stigao početkom 2019., s pozicije višeg političkog savjetnika ministrice pravosuđa. U posljednje dvije godine bio je vrlo vidljiv i aktivan i izuzetno je dobro upućen u lokalne i društvene prilike.

NACIONAL: Kako proživljavate ovo vrijeme epidemije i posljedica potresa u Zagrebu?

Iskreno, dosta teško. Moja supruga i ja veliki smo konzumenti kulture i navikli smo svakog petka ili subote ići na različite programe ili koncerte u dvoranu Vatroslav Lisinski. Zbog epidemioloških mjera to ne možemo već dulje vrijeme i to nam jako nedostaje. No zato sam počeo hodati po prirodi. Od svoje rezidencije penjem se na Sljeme, što mi pomaže održati zdravlje i formu. Ovaj period zapravo me dodatno zbližio s mojom suprugom, s kojom sam postao još bolji prijatelj. Usprkos tome, zbog svega ostalog što se događalo, smatram prošlu godinu izgubljenom.

 

‘Za mene je Njemačka najbolji primjer suočenja s prošlošću. Tamo su nacistički simboli i pozdravi zabranjeni i o tome nema diskusije. Ima neonacizma, ali se službena vlast s time odlučno obračunava’

 

NACIONAL: Država Izrael rekorder je po broju cijepljenih. Koliko je do sada građana cijepljeno i kako vam je to uspjelo? Izrael je brže nabavio cjepivo od EU-a i to u dovoljnim količinama, je li vaša vlada ponudila višu cijenu proizvođačima ili je drugačije pregovarala?

Uspjeh kampanje cijepljenja u Izraelu rezultat je zajedničkih napora svih faktora i sustava u Izraelu, uključujući sustav javnog zdravstva, izraelsku vojsku i provođenje medijskih kampanja na raznim jezicima koje su privukle sve dijelove izraelskog društva. Do danas je cijepljeno oko 4,5 milijuna Izraelaca, što je nešto više od 50 posto. Kada se radi o cijeni cjepiva, ne bih se želio o tome upuštati u raspravu jer pravo je pitanje postoji li previsoka cijena za zdravlje? Nema nikakve sumnje da je izraelska vlada učinila sve da nabavi cjepivo što je prije moguće. I kapa im dolje, to je doista učinjeno, bez obzira na cijenu i mislim da se isplatilo. Dio našeg ugovora s Pfizerom je i naša obveza da im dostavimo statističke podatke o djelovanju cjepiva, kao i sve ostale informacije koji su im potrebne kako bi unaprijedili svoja buduća istraživanja. Dakle, cjepivo koje smo uspjeli dobiti brzo plaćamo ne samo novcem, već i znanstvenim podacima o njegovoj primjeni od kojih koristi ima međunarodna zajednica. Možda je i to bio jedan od razloga zbog kojeg je Izrael izabran da bude među prvim državama koje su dobile cjepivo. Proizvođači iz Pfizera shvaćaju da je izraelski sustav socijalne sigurnosti fantastično organiziran i da je cijepljenje svakog pojedinog građana uneseno u sustav. Možete živjeti na jugu, cijepiti se na sjeveru zemlje i to je moguće zato što je zdravstveni sustav u potpunosti kompjutorski povezan. Bilo gdje u Izraelu liječnik može provjeriti vašu elektroničku datoteku, u što sam se i osobno uvjerio. Bio sam dva puta u Izraelu zbog cijepljenja i doista me impresionirala efikasnost, sofisticiranost i organiziranost tog sustava. Sve se odvija izuzetno brzo, nema čekanja, ja sam čekao samo 20-ak minuta u svom autu na PCR test.

NACIONAL: S druge strane građani se masovno cijepe, bez skepticizma koji postoji u drugim zemljama, pa i u Hrvatskoj? Je li to shvaćeno kao izraz patriotizma?

Da. I u Izraelu postoji skepticizam. Ne bih to želio uspoređivati s drugim zemljama, ali svakako postoje grupe unutar izraelskog društva, uključujući i liječnike koji su sumnjičavi prema cjepivu ili vjeruju u teorije zavjere. Postoje i neki vjerski vođe koji bez ikakvih medicinskih ili znanstvenih kvalifikacija pozivaju svoje sljedbenike da se ne cijepe. A onda kada do kraja ožujka dostignemo naš cilj, a to je 80 posto cijepljenih ljudi, pripadnici tih grupa bit će potpuno isključeni iz društvenog života. Jer na sva javna okupljanja, koncerte ili kazališne predstave moći će doći samo oni koji će imati „zelenu putovnicu“, odnosno potvrdu o cijepljenju. I ja imam svoj dokument koji dokazuje da sam cijepljen, a oni koji ga neće moći pokazati, neće moći ni sudjelovati u mnogim aktivnostima. Što se patriotizma tiče, vjerujem da većina građana smatra da to mora učiniti, upravo iz razloga koje sam spomenuo. Odnosno, oni sami osjećat će posljedice i neće se moći vratiti u normalan život.

NACIONAL: Je li bilo cijepljenja preko reda, kao u Hrvatskoj i nekim drugim zemljama?

Ne, nikako, barem koliko je meni poznato. Premijer i ministar zdravstva cijepili su se za primjer svim građanima, a onda su ostali cijepljeni prema dobnim skupinama, odnosno prema razini zdravstvenog rizika. Sada je cijepljenje dostupno svima starijima od 16 godina. Svatko tko se želi cijepiti je dobrodošao. Cilj je, kao što sam već rekao, do kraja ožujka dostići procijepljenost od 80%.

‘Korištenje ustaških simbola i pozdrava je prije svega unutarnje pitanje Hrvatske koje ima veze s njenom starijom i novijom poviješću i ja se kao gost u vašoj zemlji u to ne smijem miješati’, rekao je Ilan Mor, izraelski veleposlanik u Hrvatskoj. PHOTO: Saša Zinaja/NFOTO

 

NACIONAL: Mnogi mediji i opozicija smatraju da je kampanja cijepljenja u službi predizborne kampanje Benjamina Netanyahua koji se natječe za svoj novi mandat, a izbori su predviđeni upravo za kraj ožujka? Kako to komentirate?

To je političko pitanje na koje ću odgovoriti s pozicije pandemije. Mislim da koronavirus ne razumije izborni proces, za njega ne postoje ni granice ni izborne kampanje. Ideja izraelske vlade bila je ne zbog izbora, već zbog vraćanja života u normalu što prije procijepiti stanovništvo. Jer s procijepljenošću od 80 posto stječe se imunitet krda i možete otvoriti i restorane i kafiće i vratiti kulturne i gospodarske aktivnosti i ekonomija tako više nije u blokadi.

NACIONAL: Iako je i dalje vrlo popularan, protiv premijera Netanyahua se vodi i nekoliko sudskih procesa. Država Izrael tuži ga za pronevjeru, korupciju i primanje mita, a i mjesecima se održavaju prosvjedi protiv njega. Zar to nisu razlozi zbog kojih bi trebao odustati od izborne utrke?

Vaše je pitanje također političko pitanje na koje neću odgovoriti. Ja sam državni službenik već nekoliko desetljeća i radio sam i za desne i za lijeve vlade. No želio bih istaknuti da su građani Izraela vrlo ponosni na svoj pravosudni sustav koji usmjerava i štiti našu demokraciju. Izraelsko pravosuđe do sada je osudilo bivše predsjednike države, bivše premijere i bivše ministre. Nema nedodirljivih. I zato je svaki Izraelac doista ponosan na naše pravosuđe, a osobito na Vrhovni sud.

NACIONAL: SAD kao najvažniji strateški i vanjskopolitički partner Izraela dobio je novog predsjednika Joea Bidena. Iako Donald Trump nije bio pretjerano omiljen u svijetu, izraelska vlada smatrala ga je velikim prijateljem. Što očekujete od Bidena?

Četiri godine mandata predsjednika Donalda Trumpa bile su sjajne za Izrael koji je uz njegovu pomoć ratificirao sporazume o normalizaciji odnosa s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahrainom, Marokom i Sudanom, priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela i izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni. Treba razumjeti da, tko god da bio u Bijeloj kući, Izrael i SAD održavaju svoje posebne odnose – i prijateljske i strateške. Bez obzira na to bili na vlasti republikanci ili demokrati, spona između naših dviju država je toliko snažna da je ništa ne može uzdrmati. Izrael zna da uvijek može računati na dvostranačku potporu i u Predstavničkom domu Kongresa i u Senatu. Naša suradnja i koordinacija oko svih pitanja se nastavlja, iako će predsjednik Biden možda imati drugačije prioritete. Pretpostavljam da će se Biden morati pozabaviti sređivanjem situacije u SAD-u, borbom protiv pandemije kao i prevladavanjem velike polarizacije unutar američkog društva. Kao što znate, vratio je SAD u neke velike međunarodne sporazume, poput Pariškog sporazuma o klimi, vratio je SAD i u Svjetsku zdravstvenu organizaciju, a i NATO je važno pitanje kojem će se morati posvetiti. No ne očekujem da će promijeniti bilo koju odluku u odnosu na Izrael koju je donio Donald Trump.

NACIONAL: Je li uspostavljanje odnosa s arapskim zemljama uz pomoć predsjednika Trumpa doista bilo povijesno?

To je doista povijesno postignuće jer smo uz pomoć Trumpa i njegove administracije potpisali mirovne sporazume i normalizirali odnose sa zemljama Zaljeva, ali ne nauštrb naših odnosa s Palestinskom samoupravom. Ako sada pogledate razinu aktivnosti između na primjer, Omana, Maroka, Sudana ili ostalih arapskih zemalja s Izraelom, ne biste vjerovali kako su se oni brzo razvili. Kao da smo oduvijek imali dobre odnose. Postoji iskreni interes arapskih zemalja da posluju s Izraelom, da putuju u Izrael, da nas bolje upoznaju. Osobno nisam vjerovao da je to moguće, osobito ne u tako kratkom vremenu.

 

 

‘Kada u Izraelu do kraja ožujka dostignemo 80 posto cijepljenih ljudi, pripadnici grupa sumnjičavih prema cjepivu ili uvjerenih u teorije zavjere, bit će potpuno isključeni iz društvenog života’

 

NACIONAL: Je li bilo diskriminacije Palestinaca kod cijepljenja?

Kada je epidemija covida-19 u pitanju, iako su se pojavile lažne vijesti o tome kako Izrael ne želi cijepiti Palestince, želio bih istaknuti kako je Izrael omogućio da Palestinci nabave rusko cjepivo, a poslao je i tisuću doza iz naših zaliha za cijepljenje zdravstvenog osoblja na Zapadnoj obali i u Gazi. Iako postoje brojne predrasude o odnosu Izraela prema Palestincima, pa čak i u Hrvatskoj, želio bih istaknuti da Izrael nije odgovoran za ono što se događa na Zapadnoj obali, dok Gazu kontrolira teroristička organizacija. No kada Palestinci nešto trebaju, znaju da nam se mogu obratiti i da će to dobiti. Jer i u našem je interesu da Palestinci dobiju cjepivo. Kao što sam rekao, korona ne poznaje granice, mi smo blizu jedni drugih i ako se ljudi tamo zaraze, zarazit ćemo se i mi.

NACIONAL: Biden je najavio povratak SAD-a u iranski nuklearni sporazum „malim koracima“ s obje strane, a u ponedjeljak je čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi rekao da je s Iranom postigao “privremeno rješenje” od tri mjeseca kako bi se zadržao “zadovoljavajući” nadzor nuklearnih postrojenja. Izrael se protivi tom sporazumu, zašto?

Od 1979. Iran je postao islamska republika, autoritarni, teokratski, genocidni režim sa željom da izvozi islamsku revoluciju izvan svojih granica, šireći pritom teror po cijelom svijetu. Sa svojom dugom poviješću laganja svijetu, Iran predstavlja prijetnju čitavoj regiji i sila je destabilizacije i buntovništva diljem Bliskog istoka. Iranu se ne smije vjerovati. Šijitske milicije koje podupire Iran prisutne su u svim zemljama tzv. iranskog polumjeseca, od južnog Libanona, jedinog mjesta u koje su uspjeli izvesti svoju islamsku revoluciju, gdje je teroristička organizacija Hezbollah vrlo aktivna protiv Izraela, preko Sirije i Iraka pa sve do Jemena. Kako itko može vjerovati ijednoj riječi iranskog vodstva? NACIONAL: No stalne članice Vijeća sigurnosti, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka ostale su u nuklearnom sporazumu potpisanom 2015. i smatraju da ga treba sačuvati. Zar nije bolje imati neku vrstu kontrole nego nikakvu?

Gledajte, skladište dokumenata (iranski „nuklearni arhiv“) koje je Izrael otkrio u travnju 2018. pokazalo je da je Iran godinama održavao tajni nuklearni program, time kršeći JCPOA-u. Jasno je da iranski režim nije odustao od svojih ambicija za nuklearnom vojskom. Izjave njihovih vrhovnih vođa u kojima govore da Izrael mora biti uništen moraju se ozbiljno shvatiti. Iako je Iran supotpisnik Sporazuma o zabrani proliferacije, oni provode tajna istraživanja obogaćivanja urana i razvoja kako bi proizveli barem jednu atomsku bombu. Iran je opetovano upozoravan da je to što radi ilegalno i da mora zaustaviti svoje provokativno ponašanje, ali on nastavlja varati i lagati svjetskoj zajednici. Iran je prijetnja ne samo stabilnosti regije, već cijelome svijetu. Iran nastavlja s provođenjem svog strateškog plana i umivena lica njihovih vođa to ne mogu sakriti. Sporazum JCPOA je zapravo omogućio Teheranu da steknu još veće iskustvo u obogaćivanju urana i rotiranju centrifuga i da se još više približe proizvodnji nuklearne bombe.

‘Uspjeh kampanje cijepljenja u Izraelu rezultat je zajedničkih napora svih faktora i sustava u državi. Do danas je cijepljeno oko 4,5 milijuna Izraelaca, što je nešto više od 50 posto’, kaže veleposlanik Mor. PHOTO: Saša Zinaja/NFOTO

 

NACIONAL: Dakle, smatrate da taj Sporazum nije opravdao očekivanja?

Želim biti jasan: Iran u 2021. nije u istoj situaciji kao što je bio u 2015. Postao je puno opasniji. Štoviše, posljednja iranska povreda posebnih mehanizama nadzora njihovih nuklearnih postrojenja i zaustavljanje dodatnih implementacija protokola ekstremni su koraci koji prelaze sve granice koje je postavila međunarodna zajednica. Značaj tog zaustavljanja je da IAEA neće moći nadgledati iranske nuklearne aktivnosti ili slati inspektore na mjesta gdje Iran provodi neobjavljene i tajne nuklearne aktivnosti. Taj čin u potpunosti uklanja značaj nuklearnog sporazuma.

Bez nadzora, Iran će nastaviti potajno unaprjeđivati svoj nuklearni program. Iranska je politika objava namjere da nastave potajno razvijati nuklearne sposobnosti. Izrael ovaj korak vidi kao prijetnju i to ne može proći bez odgovora. Prošlotjedno je izvješće IAEA-a nesumnjivo ustvrdilo da je Iran provodio neobjavljenu aktivnost s nuklearnim materijalima na barem četiri lokacije i nije prijavio gdje se ti nuklearni materijali nalaze danas.

NACIONAL: Koje rješenje onda predlaže Izrael? Jer ekonomske sankcije nisu donijele neke rezultate, osim što obični ljudi pate.

Ovakvo ponašanje Irana i njihov negativan stav trebali bi biti poziv na djelovanje svima onima koji dosad nisu odlučno i praktično odgovorili na kontinuirano kršenje međunarodnih obaveza Irana. Razdvajanje Irana od njihova vojnog nuklearnog programa i sveobuhvatno sagledavanje destabilizirajućeg djelovanja Irana u regiji moraju nam biti glavni prioritet. Međunarodna zajednica mora shvatiti da je Iran država koja predstavlja globalnu prijetnju i kojoj se uopće ne može vjerovati. Međunarodna zajednica ne bi smjela ni na koji način podcjenjivati ciničnu igru koju oni igraju. Umirivanje Irana i nedostatak suočavanja s agresivnim ponašanjem režima je kontraproduktivno. Uz svoje ilegalne aktivnosti u nuklearnom području, Iran već ima veoma napredan program balističkih projektila i ako montiraju nuklearnu glavu na svoje projektile, mogu doseći ne samo Izrael, već i jugoistočnu Europu. Američka kampanja maksimalnog pritiska koja je uključivala teške ekonomske sankcije kao i zabranu poslovanja s određenim tvrtkama i institucijama u Iranu bila je najdjelotvornije diplomatsko oruđe protiv iranske agresije i utjecala je na iransku ekonomiju i poslužila kao razlog za promjenu destruktivnog ponašanja. Nakon što sankcije budu podignute, Iran više neće imati razloga za pregovaranje.

Osim toga, ne govori se dovoljno o situaciji s ljudskim pravima, brutalnim kažnjavanjima homoseksualaca, ubojstvima novinara i pritisku na oporbu u Iranu. Premijer Netanyahu rekao je: “Izrael ostaje predan tome da spriječi Iran u razvijanju nuklearnog oružja i naš se položaj prema nuklearnom sporazumu nije promijenio. Izrael vjeruje da će povratak starom ugovoru popločati put Irana do nuklearnog arsenala. Izrael je po tom pitanju u bliskom kontaktu sa SAD-om.“

 

‘Četiri godine mandata predsjednika Donalda Trumpa bile su sjajne za Izrael. Ne očekujem da će predsjednik Joe Biden promijeniti bilo koju odluku u odnosu na Izrael koju je donio njegov prethodnik Trump’

 

NACIONAL: Predsjednik židovske općine u Zagrebu Ognjen Kraus inicirao je sastanak s klubovima saborskih stranaka kako bi potaknuo donošenje zakona kojim bi se zabranilo korištenje ustaških simbola i pozdrava u javnom prostoru. No čini se da vladajuća stranka to neće podržati. Kako to komentirate?

To je prije svega unutarnje pitanje Hrvatske koje ima veze s njenom starijom i novijom poviješću i ja se kao gost u vašoj zemlji u to ne smijem miješati. No jedna od posljedica onoga što je moj prijatelj Kraus inicirao jest osvještavanje potrebe za dijalogom sa židovskom zajednicom u Hrvatskoj. Činjenica jest da je pitanje upotrebe ustaških simbola u javnom prostoru teret za društvo, tim više što je situacija potpuno nejasna mladim generacijama. Razmislite o ovome: kada odu posjetiti Jasenovac, mladima tamo kažu da je „za dom spremni!“ ustaški pozdrav koji simbolizira najveće zlo 20. stoljeća i da je Ustavom zabranjen. Onda odu u Vukovar, posjete vodotoranj i tamo im kažu da su pripadnici HOS-a koji su se borili pod zastavom s ustaškim pozdravom najveći heroji Domovinskog rata. Što da ti mladi ljudi misle? Za mene je Njemačka najbolji primjer suočavanja s prošlošću, ma koliko ružna ona bila. Oni su pogledali ravno u oči zlu, prihvatili odgovornost i posljedice. Oni nikada ne oklijevaju reći: mea culpa, mea maxima culpa! za sve zlo počinjeno u ime nacističkog režima. Istovremeno su se pobrinuli da demokracija funkcionira i da Židovi više nikada ne pate zbog antisemitizma. Naravno, nitko ne optužuje pripadnike generacija rođenih nakon Drugog svjetskog rata i ne smatra ih odgovornima za ono što se događalo prije 80 godina, ali oni su odgovorni za to da se ništa slično nikada ne ponovi. U Njemačkoj su nacistički simboli i pozdravi zabranjeni i o tome nema diskusije. To ne znači da nema neonacizma i pokreta koji ga veličaju, dapače oni rastu, ali se njemačka službena vlast s time odlučno obračunava. Njemačka je zapravo uzor za sve države sa sličnom poviješću.

NACIONAL: Hrvatski premijer Andrej Plenković nakon napada na zgradu Vlade prošle godine najavio je oštru borbu protiv radikalizacije u hrvatskom društvu. No opći je dojam da se ništa nije promijenilo: uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta uništen je „kamen spoticanja“ na rabina Miroslava Šaloma Freibergera, a oskvrnavljen je i antifašistički spomenik u Varaždinu, na što ste oštro reagirali. Što bi trebala učiniti hrvatska vlada da se takve stvari ne događaju?

Ne mislim da je antisemitizam u porastu, ali on postoji. Osobito onaj latentni koji je povezan s kontinuiranim pokušajima da se relativizira užas ustaškog režima i Jasenovca. Hrvatska će preuzeti predsjedanje nad IHRA-om (International Holocaust Remembrance Alliance) 2023. te se obvezala ponašati na način koji će opravdati preuzimanje te odgovorne pozicije. Znam i da Ministarstvo kulture radi na tome najviše što može. Između ostalog, tu je i prihvaćanje definicije antisemitizma onako kako ga definira IHRA, a to će biti dio protokola komisije koja radi na borbi protiv govora mržnje, na čelu s Alenom Tahirijem, predstojnikom Vladina ureda za ljudska prava. To su koraci u pravom smjeru koji se moraju nastaviti.

Komentiraj