IKEA Art Event 2021: Novom kolekcijom brišu se granice između umjetnosti i funkcionalnosti

IKEA je predstavila svoju kolekciju Art Event 2021., kojoj je cilj istraživanje granice između umjetnosti i funkcije. Riječ je o ograničenoj kolekciji Art Eventa koja se sastoji od deset predmeta za uređenje doma koji propitkuju perspektivu svakodnevnih predmeta, istodobno odajući počast kreativnosti.

S ciljem demokratizacije umjetnosti, IKEA od 2015. godine surađuje s umjetnicima iz cijeloga svijeta na stvaranju kolekcija Art Event. Ujedinjujući različite izraze umjetnosti, žanrove i zanate kroz funkcionalnost želja svih aktera je umjetnost učiniti dostupnom i pristupačnom svima.

U sklopu ovog umjetničkog projekta tijekom svih ovih godina djelom kolekcija tako postaju ručno tkani umjetnički sagovi, figurice u kristalnom staklu i zidne umjetnosti poput fotografije, ulične umjetnosti i ilustracija.

Kako bi se otisnula na ovo putovanje, IKEA je pozvala umjetnike različitih profila iz svih dijelova svijeta: Daniela Arshama (New York), Gelchop (Tokio), Humans since 1982 (Stockholm), Sabinu Marcelis (Rotterdam) i Stefana Marxa (Berlin).

“Odlučili smo surađivati s različitim umjetnicima iz cijelog svijeta kako bismo pokazali raznolikost umjetnosti i dizajna na jednome mjestu”, rekao je Henrik Most, kreativni lider kolekcije IKEA Art Event.

Ove godine IKEA kolekcijom Art Eventa briše granicu između umjetnosti i dizajna kako bi umjetnost dovela u domove što više ljudi, dok s druge strane, dizajnere i umjetnike žele nadahnuti da sami brišu svoje granice stvaranja.

“Želimo pokazati da biti umjetnik ili biti dizajner ne znači da morate ostati ograničeni i raditi samo na jednom području, već da možete raditi na različitim poljima te da je ovaj novi pokret imao dubok utjecaj na današnju scenu dizajna i umjetnosti”, naglasio je Henrik Most.

Kolekciju tako čine zidna lampa Sabine Marcelis, zidni sat Daniela Arshama, stolna svjetiljka i lampa u obliku imbus ključa koje je dizajnirao Gelchop, vaza i lagana deka Stefana Marxa te zidni ukrasi koje potpisuju Humans since 1982.

“Tradicionalna ideja da je umjetnost vrhunska a dizajn dio masovne kulture – jednostavno više ne vrijedi. To dvoje se fantastično nadopunjuju – tu se događa čarolija”, kaže Henrik Most.

Kako bi se dodatno slavila demokratizacija umjetnosti i kreativnosti kod kuće, osobito u vremenima poput trenutnog kada je mnogim ljudima pristup umjetnosti ograničen zbog pandemije – kolekciju možete iskusiti i poigrati se od kuće uz pomoć prilagođenih AR efekata koji su na raspolaganju putem IKEA Instagrama. Svi zainteresirani dobrodošli su pridružiti se #IKEAARTEVENT i stvoriti svoje kućne galerije.

Komentiraj