Suđenje za ratne zločine bivšem predsjedniku Obale Bjelokosti Laurentu Gbagbou,  optuženom za progon, ubojstva i silovanja u četveromjesečnom nasilju zbog njegova odbijanja da preda vlast izgubljenu na izborima, počelo je u četvrtak na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Haagu.

Laurent Gbagbo (70) i njegov bliski suradnik, zapovjednik paravojnih postrojba,  Charles Bie Goude (44)  izjasnili su se da se ne osjećaju krivima po optužnici koja ih tereti za zločine okvalificirane kao zločine protiv čovječnosti.

Gbagbo je odbio prihvatiti poraz na izborima potkraj 2010. godine nakon čega je slijedilo četveromjesečno nasilje koje je zaustavljeno francuskom vojnom intervencijom.

U sukobima je poginulo oko 3.000 ljudi. Uhićen je u travnju 2011. i kasnije izručen Haagu.

Gbagbo je najviše rangirani političar kojemu se sudi na Međunarodnom kaznenom sudu otkad je taj sud utemeljen, prije 13 godina.

Suđenje bi moglo trajati tri do četiri godine i moglo bi se pretvoriti u najteži test za sud osnovan da sudi najvišim dužnosnicima. Gbagbo je prvi bivši predsjednik države koji odgovara pred ICC-om.

Komentiraj