Iberski ris se polako vraća u prirodna staništa u Portugalu i Španjolskoj

Igor Kralj/PIXSELL

Vrsta  koja je na početku stoljeća gotovo izumrla u Portugalu i bila je kritično ugrožena u Španjolskoj, iberski ris, polako se vraća u prirodna staništa i druge lokalitete na Pirinejskom poluotoku.

Portugalski akcijski konzervacijski plan iz 2008. godine oformio je posebni centar za razmnožavanje ove vrste u zatočeništvu – CNRLI. Središte CNRLI-a je u južnoj pokrajini Algarve. Godine 2009. prva životinja je došla u centar iz Španjolske. Ženka Azahar je obilježila početak novih aktivnosti u sklopu konzervacijskog plana. Danas već postoji mreža centara za razmnožavanje u kojima se nalazi oko 150 životinja.

Direktor, Rodrigo Serra, kaže kako im je namjera stvoriti čistu genetsku liniju, dok se veći dio životinja želi pustiti u prirodu. Otkriva kako iberski risovi u centru ostaju oko 11 mjeseci.

Od 2010. godine 136 životinja je došlo na svijet, dok je 101 mladunac preživio. Ističe se kako je 75 risova vraćeno u prirodu. Ta brojka bi u budućnosti trebala biti veća, a svaka životinja u divljini nosi ogrlicu za praćenje.

Risove se prvo puštalo na slobodu u dolini Guadina u jugosistočnom Portugalu.

Komentiraj