Iako mu je Twitter blokiran, Trump se putem profila Bijele kuće obratio naciji

Iako je Zastupnički dom Kongresa izglasao njegov opoziv, Donald Trump se po posljednji put obratio naciji video objavi, i to putem službenog profila Bijele kuće, s obzirom na to kako je njemu zabranjen pristup Twitteru.

U svojoj petominutnoj video objavi, Trump se niti jednom riječju se nije osvrnuo na komentiranje opoziva, već je – pozvao na prestanak nasilja te izjavio kako njegovi pristaše nikada ne bi podržali političko nasilje.

Trump je u govoru u više navrata osudio nasilje rekavši da će svi koji su sudjelovali u neredima biti izvedeni pred lice pravde. Obraćanje je trajalo oko pet minuta.

“Želim biti jasan: nedvosmisleno osuđujem nasilje koje smo vidjeli prošli tjedan”, rekao je Trump i dodao da onakvo nasilje stoji nasuprot svemu u što vjeruje.

“Nijedan moj istinski pristaša nikada ne bi mogao podržati političko nasilje. Nijedan moj pravi pristaša ne bi mogao nepoštovati provedbu zakona ili našu veliku američku zastavu. Ako radite nešto od ovih stvari, vi ne podržavate naš pokret, napadate ga i napadate našu zemlju. To ne možemo tolerirati”, rekao je Trump.

Dakle, šest dana nakon nereda na Kapitolu i nakon najava da će oružanih prosvjeda biti još, Trump je pozvao na smirivanje tenzija. Istaknuo je da je prošle godine bilo previše nasilja, nereda i kršenja zakona. “To nasilje treba prestati”, poručio je.

“Bez obzira na to jeste li desno ili lijevo, jeste li demokrat ili republikanac, nema opravdanja za nasilje. Nema izgovora. Nema izuzetaka. Amerika je država zakona. Oni koji su sudjelovali u napadima prošlog tjedna bit će izvedeni pred lice pravde”, rekao je u poruci.

O eventualnim novim neredima, kaže, obavijestila ga je Tajna služba. “Svaki Amerikanac ima pravo da ga se čuje”, rekao je Trump i naglasio da to mora biti s poštovanjem i u miru.

Ponovno je pozvao na prestanak nasilja i kršenja zakona, kao i vandalizma, a na kraju je pozvao na jedinstvo. “Moramo se usredotočiti na napredovanje cijele nacije, na isporuku čudesnih cjepiva, na pobjedu nad pandemijom, na obnovu gospodarstva, zaštitu nacionalne sigurnosti i vladavinu prava”, zaključio je Trump.

 

 

Komentiraj