Marko Lukunic/PIXSELL

HUBOL ‘Opet je napadnuta liječnica, zašto službe ne reagiraju?’

HUBOL se danas, zbog sve učestalijih napada na liječnike i izostanka reakcije mjerodavnih službi, o tom problemu očitovao putem priopćenja za medije.

Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Do sada smo u nekoliko navrata bezuspješno pisali, sada već bivšem ministru pravosuđa, u kojem smo tražili bolju pravnu zaštitu liječnika. Od nadležnih je institucija u potpunosti izostala bilo kakva reakcija, zbog čega su zdravstveni djelatnici, a posebno liječnici, gotovo svakodnevno izloženi linču i u pravnom smislu u potpunosti prepušteni samima sebi ili višoj sili.

Nakon najnovijeg fizičkog napada, osobe koja je od ranije poznata policijskim službenicima, na liječnicu na radnom mjestu koji se dogodio u ambulanti Doma zdravlja Požega, 2. svibnja ove godine, prisiljeni smo Vam se obratiti.

Iako je područnoj službi HZZO-a u nekoliko navrata upućen dopis kako je zbog verbalnih prijetnji osiguranika nemoguće osigurati adekvatan odnos liječnik-pacijent te da je zbog osiguranikovog odnosa prema liječnici ista zabrinuta za vlastitu sigurnost, područni ured nije reagirao na adekvatan način. Zanemarujući objektivne razloge, područni ured se očitovao kako slijedi „Zavod svjestan težine problema koje imaju izabrani doktor opće/obiteljske medicine u radu s osiguranim osobama/pacijentima (…) Međutim, u potpunosti je u suprotnosti s položajem i ugledom liječničkog zvanja te Kodeksom medicinske etike i deontologije odbijanje prava na liječenje osiguranim osobama“.

Budući da Zavod nije reagirao jednakom ažurnošću kao kad kažnjava liječnika radi liječenja pacijenata i tako spriječio neželjen događaj, postao je izravni sukrivac za neželjeni događaj, u potpunosti zanemarivši pisane zamolbe i upozorenja u navedenom slučaju.

Također, osoba koja je fizički napala i ozlijedila liječnicu od ranije je poznata policijskim službenicima zbog ranijih prijetnji smrću liječnici, zbog čega je u nekoliko navrata izvršen i policijski uviđaj o čemu je vođen i zapisnik. Međutim nadležni represivni aparat propustio je preventivno reagirati, zanemarivši prijetnje smrću do kojih na svu sreću nije došlo, a policijskim službenicima trebalo je gotovo 30 minuta za reakciju tijekom najnovijeg napada.

Zbog svega navedenog tražimo hitno očitovanje gore navedenih naslova i provođenje internih istraga s ciljem utvrđivanja odgovornosti pojedinaca i sustava. Ukoliko i ovaj put izostane adekvatna reakcija, bit ćemo prisiljeni na drugi način tražiti odgovornost svih koji su nečinjenjem i grubim zanemarivanjem činjenica doveli liječnicu u životnu opasnost”, stoji u priopćenju.

Komentiraj