HTS donio novi Statut, dopredsjednik Mirić razriješen

hina

Predstavnici u Skupštini Hrvatskog teniskog saveza (HTS) apsolutnom su većinom podržali novi statut koji je usklađen sa Zakonom o sportu, a dosadašnji dopredsjednik Petar Mirić razriješen je dužnosti i članstva u Upravnom odboru, nakon što je optužio predsjednicu HTS-a Nikolinu Babić za prepravljanje financijskog izvješća o organizaciji polufinalnog Davis Cup dvoboja Hrvatske i SAD-a u Zadru.

Argumentirajući odluku o Mirićevom opozivu Nikolina Babić prozvala je Mirića za narušavanje ugleda institucije HTS-a nepremijerenim istupima, za obmanjivanje javnosti i za urgiranje na izmjenama prijedloga statuta, a bez da je za to bio ovlašten od predsjednice.

“Žalosno je da se nakon osvajanja Davis Cupa, u sadašnjoj situaciji u kojoj se nalazi naš tenis, zato što se nije udovoljilo željama, destabilizira i ruši ugled HTS-a”, rekla je Nikolina Babić prije nego što je stavila na glasanje prijedlog o opozicu Petra Mirića koji je već prije početka sjednice Skupštine HTS-a urudžbirao svoju ostavku.

Mirić je u svom odgovoru predsjednicu HTS-a otpužio za izbjegavanje iznošenja istine i za promjenu brojeva na prihodovnoj strani financijskog izvještaja polufinala Davis Cupa u Zadru, koji je podnio Mirić kao predsjednik Organizacijskog odbora.

Predsjednica HTS-a je na te optužbe rekla kako je sva dokumentacija predana nadzornim tijelima Saveza koja će ih analizirati i dati svoj zaključak.

Nikolina Babić je odgovorila na još neke primjedbe skupštinara iz Slavonije, koji su napustili lipanjsko zajsedanje Skupštine HTS-a na kojoj je izabrana za predsjednicu, tada uz značajnu podršku Petra Mirića, a potom zaključila da će se “maknuti onog trenutka kad ne bude imala podršku Skupštine, Upravnog odbora i regija”.

Rezultati glasovanja po točkama dnevnog reda jasno su dali do znanja da predsjednica Babić uživa podršku velike većine skupštinara. Tako je bilo kod glasovanja za novi Statut HTS-a, kojim se krovna teniska organizacija konačno uskladila sa Zakonom o sportu, kao i kod glasovanja o izvješću predsjednice za 2018.

Na Skupštini je iznesen i financijski plan za 2019. godinu u kojoj se očekuju prihodi od najmanje 8.250.000 kuna, dok bi rashodi trebali biti na razini 7.700.000 kuna.

“Napravili smo konzervativni financijski plan iza kojeg moramo stajati kao Upravni odbor. Većina sredstava će biti usmjerena prema djeci i prema struci”, rekla je predsjednica HTS-a te najavila da je s Hrvatskim telekomom dogovoreno kako će mečevi državih prvenstava i međunarodnih turnira, od četvrtfinala nadalje, biti prenošeni na platformi MaxTV.

Završna sjednica Skupština HTS-a u kalendarskoj godini uobičajeno je bilo mjesto na kojem su proglašavani i nagrađeni najbolji tenisači, tenisačice i reprezentacije u pojedinim kategorijama. U srijedu u hotelu Panorama je izostao taj svečarski dio, ali će biti upriličen već u četvrtak, kad će u atriju Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu biti svečano predstavljen Davis Cup trofej.

Hrvatski teniski savez će veliki srebrni trofej imati u posjedu do studenog 2019. godine, a Nikolina Babić je otkrila kako je već napravljen plan prema kojem se trofej neće zadržati samo u Zagrebu već će obići sve krajeve Hrvatske.

U izvješću za prethodno razdoblje predsjednica HTS-a okrenula se i budućnosti te najavila da će hrvatska Fed Cup reprezentacija na zonskom turniru, kojem će u veljači domaćin biti Velika Britanija, nastupiti u najjačem sastavu, što posljednjih godina nije bio slučaj.

“Imamo prekrasne, visoko rangirane djevojke koje u Hrvatskom teniskom savezu zaslužuju apsolutno isti tretman koj ima i Davis Cup reprezentacija. Ako neće biti zdravstevnih problema, sve će se igračice odazvati. Nadamo se najboljem rezultatu i ulasku u Svjetsku skupinu, jer one to zaslužuju”, zaključila je predsjednica HTS-a.

Komentiraj