Hrvatsko vojno učilište postaje Sveučilište za obranu i sigurnost “Dr. Franjo Tuđman”

Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je  nacrt prijedloga Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti, kojim se Hrvatsko vojno učilište transformira u Sveučilište za obranu i sigurnost “Dr. Franjo Tuđman”.

Predstavljajući prijedlog zakona, ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je od početka mandata ove Vlade čovjek u fokusu obrambenog sustava, stoga je transformacija dokaz ustrajnosti na ulaganju u znanje, obrazovne programe, obuku i razvoj sposobnosti hrvatskog vojnika.

Interes nacionalne sigurnosti

Ministar obrane istaknuo je da kvalitetnim obrazovnim sustavom treba pridonijeti razvoju modernog HV-a, stvaranjem osoblja koji će stečenim znanjem dobiti svu potrebnu širinu neophodnu za kvalitetno vođenje i upravljanje prilikom izvršenja svih zadaća.

Naglasivši da je iduće godine trideseta obljetnica ustrojavanja HV-a, poručio je kako je transformacija Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište za obranu i sigurnost “Dr. Franjo Tuđman” od posebnog državnog interesa.

Zajednički projekt Ministarstva obrane i Ministarstva znanosti i obrazovanja

Punu potporu osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti dala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknuvši kako je njezino ministarstvo u suradnji s Ministarstvom obrane od početka uključeno u projekt.

Hrvatsko vojno učilište do sada je bilo partner studijskih programa sveučilišta u Zagrebu i Splitu, a osnivanjem Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” bit će nositelj tih programa. Sveučilišta u Zagrebu i Splitu će i dalje pružati potporu u obrazovnom procesu.

Osim unaprjeđenja sustava obrazovanja časnika, Sveučilište će omogućiti razvoj nastavnog osoblja za područje vojnog umijeća i znanosti, a moći će aplicirati i za fondove EU, što se do sada nije moglo.

Uz to, omogućiti će snažnu afirmaciju HV-a na međunarodnoj sceni te će se lakše surađivati sa stranim sveučilištima nego što je to bilo do sada.

Sveučilište će, u suradnji sa zagrebačkim Sveučilištem, izvoditi i interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij Domovinska sigurn

Komentiraj