Hrvatski vrhovni sud odlučuje o izručenju Albanca osumnjičenog za incident na utakmici

Pixabay

Sudac Županijskog suda u Dubrovniku Pero Miloglav izjavio je beogradskom tisku kako postoje svi preduvjeti za izručenje Albanca uhićenog po tjeralici Srbije zbog izazivanja nereda na utakmici Srbija-Albanija 2014. u Beogradu, ali da će konačnu odluku donijeti Vrhovni sud u Zagrebu.

“Županijski sud u Dubrovniku ustanovio je da postoje svi preduvjeti za izručenje Ismaila Morine Srbiji i svu potrebnu dokumentaciju poslali smo Vrhovnom sudu u Zagreb koji će donijeti rješenje”, rekao je Miloglav za beogradske Večernje novosti.

Dubrovački sud donio je rješenje o izručenju Srbiji Ismaila Morine, osumnjičenog da je prije tri godine, upravljajući dronom koji je nosio nacionalistička obilježja s kartom tzv. Velike Albanije, prekinuo nogometnu utakmicu reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu, a pobjeda Albanije proglašena je službenim rezultatom.

Nogometni savez Albanije objavio je priopćenje kojim poziva albanske vlasti da “interveniraju u okviru pravnog konteksta” i zaustave izručenje Ismaila Morine iz Hrvatske Srbiji. Albanski navijači u povodu uhićenja i najavljenog izručenja održali su prosvjed u Tirani, a obitelj Ismaila Morine zaprijetila je “radikalnim mjerama”.

Nakon incidenta s dronom na stadionu izbilo je nasilje navijača.  Morina je uhapšen u lipnju u Hrvatskoj temeljem tjeralice koju je raspisala Srbija, a  Županijski sud u Dubrovniku prošlog je tjedna odobrio njegovo izručenje pravosudnim vlastima u Beogradu.

Prema albanskom nogometnom savezu navodi se i da albanski premijer Edi Rama pregovara s hrvatskim vlastima posljednja dva dana, a albanski ministar pravosuđa Gazmend Bardi je  zatražio od hrvatskih vlasti službeno da ne odobre zahtjev Srbije za izručenje uz obrazloženje da je albanski državljanin Ismail Morina ugrožen zbog politički motiviranog progona ili diskriminacije.

Komentiraj