Hrvatski narodni sabor BiH podnio kaznenu prijavu zbog biračkog popisa u Mostaru

Dan uoči lokalnih izbora u Mostaru, koji se u nedjelju održavaju prvi put nakon 12 godina, Hrvatski narodni sabor BiH podnio je kaznenu prijavu zbog sumnje u manipulaciju brojem birača u Mostaru, objavio je N1 BiH.

Prijava je podnesena Kantonalnom tužilaštvu Mostar protiv “protiv nepoznatih osoba, pojedinaca i grupa”, a “Zbog počinjenja više kaznenih djela i to kazneno djelo: Udruživanje radi činjenjca kaznenih djela iz čl. 340. KZ FBiH, kazneno djelo Izborne prevare iz čl. 198, kazneno djelo Ovjeravanje neistinitog sadržaja iz čl. 375. KZ FBiH, kaznena djela Zloupotreba položaja ili ovlasti iz čl. 383. st. 1. KZ FBiH”, navedeno je u prijavi.

“Dana 21. 12. 2020. godine u Mostaru se održavaju Lokalni izbori. Analizom konačnog biračkog popisa za Grrad Mostar koji je zaprimljen 16.12.2020. godine uočen je veliki nerazmjer u broju prijavljenih birača na pojedinim biračkim mjestima u odnosu na broj prijavljenih birača navedenih u preliminarnom biračkom popisu od kolovoza 2020.”, navodi se, između ostalog, u prijavi.

U subotu je u BiH  počela izborna šutnja i trajat će do nedjelje u 19, kada se u Mostaru zatvaraju biračka mjesta.

Lokalni izbori u Mostaru zakazani za 20. prosinca

Građani na izborima biraju 35 vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, a prijavljeno je ukupno 370 kandidata. Na glasačkim listićima je 31 politički subjekt: 22 političke stranke, četiri koalicije, jedna lista nezavisnih kandidata, te četiri nezavisna kandidata.

U središnji birački spisak za lokalne izbore u Mostaru uspisano je 100.864 birača. Biračka mjesta biće otvorena u nedjelju od 7 do 19 časova.

HDZ BiH zahtijevao je uoči izbora da Središnje izborno povjerenstvo BiH brojanje glasova iz Sarajeva prebaci u Mostar, jer stranka sumnja da je moguća izborna krađa, premda za tu sumnju nisu iznijeli konkretne argumente. Zahtjev nije uvažen.

Komentiraj